Около 10 хил. на Парада на победата в Москва (видео)

Започна ежегодният Парад на победата на Червения площад в Москва. Русия отбелязва 72 години от разгрома на Нацистка Германия по време на Втората световна война (1939-1945). 

За разлика от парада през 2015 г., когато бяха навършени 70 години от победата, тазгодишният парад е по-скромен. Участват около 10 000 военнослужещи, 114 единици наземна бойна техника и 72 единици авиация.

По традиция на Червения площад са представени всички видове и родови войски.

Сред присъстващите официални лица са руският президент Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, представители на президентската администрация и правителството, чуждестранни гости и други.

Традиционно парадът, който се провежда в центъра на Москва, стартира със съветската военно-патриотична песен "Свещена война" от Втората световна война, с която Русия символизира защитата на отечеството. Военнослужещи маршируваха под звуците на патриотичната песен, носейки двата символа на Русия - Знамето на победата и знамето на Руската федерация.

След това военният министър Сергей Шойгу и командирът на парада генерал-полковник Олег Салюков, който е главнокомандващ на Сухопътните войски на Русия, започнаха инспекция на парада.

Тази година на парада вземат участие и руски пилоти, участвали в антитерористичната кампания в Сирия.

Шойгу поздрави войниците и рапортува пред президента Путин, който е на централната трибуна на площада с международни лидери, гости, ветерани и висши политици на Русия.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини