Под мотото „Заедно да спрем СПИН!” на 21 май България ще отбележи Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Тазгодишното послание подчертава необходимостта от: намаляване на стигмата спрямо носителите на ХИВ; гарантиране на универсален достъп до изследване, лечение и достъп до качествени здравни и социални услуги на всеки, живеещ с вируса; увеличаване на ресурсите (за превантивни програми и програми за изследване и лечение); насърчаване на привличането на хората в дейностите по превенция и подкрепа на засегнатите от инфекцията!
По данни на Министерството на здравеопазването, до 16.05.2017 г. ХИВ – позитивните лица в страната ни са 2 556, като новорегистрираните случаи от началото на т.г. са 82. В секторите за лечение към 30.04.2017 г. се проследяват 1 212 души с ХИВ, от които 1060 получават съвременно антивирусно лечение.
МЗ ежегодно осигурява средства за закупуването на антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. С приетото през юни 2016 г.  Методично указание за антиретровирусно лечение на ХИВ – позитивни  лица, съобразено изцяло с препоръките на Световната здравна организация, всички открити ХИВ серопозитивни лица могат да бъдат включени за лечение, при съгласие от тяхна страна.
Всеки желаещ да провери своя ХИВ - статус може да направи това напълно безплатно и анонимно в Приемния кабинет на РЗИ – Смолян.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини