В дъното сме по заплати. В Смолянско получаваме с 300 лева по-малко от средното за страната

Какви са причините в Смолянска област хората да получават едни от най-ниските заплати в страната? Защо семействата напускат Смолян и региона?  Мнения, истории и сигнали по темата очакваме на коментари в страницата ни или във facebook на Smolyan.bgvesti.net

За Смолянска област статистическите данни за първото тримесечие на тази година сочат, че родопчани средно са работили за едва 706 лева, което е с цели 300 лева по-малко от средната заплата за страната. Така в националната класация за доходи областта се нарежда на четвърто място. Само че - отзад-напред. След Смолян са само Видин, Благоевград и Силистра, обясни Николай Славов - началник отдел "Статистически изследвания". Цифрите показват още, че най-ниски заплати са получили хората, работещи в сферите на хотелиерството и ресторантьорството. Според официалните данни те са получавали едва 485 лв. Най-добре заплатени са заетите в сектор "Операции с недвижими имоти" - 1308 лв. и сектор "Добивна промишленост" - 1073 лв. След смъртността и застаряването, именно ниските заплати са една от главните причини Смолянска област да е регионът с най-бързи темпове на обезлюдяване в страната.  С по-малко население е само област Видин. За сравнение само за година от картата на областта е изчезнал един град с размерите на Доспат, уточни още Славов. От думите му стана ясно, че през миналата година от областта са се изселили 2592-ма души, което прави по 7 души на ден. Цифрите показват още, че и областният град се е стопил с над 2 хил. души.Официално! Неофициално - с още повече, но никой не знае с колко. Защото никой не е преброил хората, които са в чужбина, но с постоянен адрес в Смолян.  

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ан
    Анонимен
    1 0
    13:49, 28 май 2017
    Споразуменията между работодателите за заплатите и цените на имотите,които на старо достигат,колкото на ново строителство са едни от причините.
  • 2
    Въ
    вълчев
    0 0
    13:24, 29 май 2017
    Вземете се в раце,и напревете малко усилие да задържите хората в градът им,вдигнете заплатите намалете им тока щото тука е най скъп и водата е така най скъпата в страната всичко е скъпо а заплатите мижеви... Това не е живот хората се трепят а никой не го ебе ..хоратаа бягат и пак така никоу не го ебее .извинете ме за лошия език но това е факт....но няма май кво да се стори щот тука май е най големия монопол ... Приятен ден от мен !

Още новини

Последни новини