Административният съд отмени разпоредби от наредба на Общински съвет - Златоград

Административен съд – Смолян отмени като незаконосъобразна разпоредбата на чл. 33, т. 3 от Наредба №15 за управление на общинските пътища в Община Златоград, приета с Решение № Д-246 от 27.11.2008 г. на ОбС-Златоград.

Оспорващият прокурор твърди противоречие на цитираната Наредба по повод разпоредбата на чл.33, т.3 с разпоредбите на чл.18, ал.2 и ал.3 ,т.2 от ЗП. Протестът е аргументиран с доводи за противоречието на тази разпоредба на подзаконовия нормативен акт с материалния закон.

С цитираната разпоредба се предвижда, че към искането по чл.31 /разрешение за специално ползване на пътя/ заинтересованото лице прилага в т.3 документ за паричен депозит или банкова гаранция в полза на общината, за изпълнение и възстановяване в размер, определен от кмета на общината, която гаранция или паричен депозит не е предвиден в ЗП или ЗМДТ.

В мотивите си за отмяна съдът приема, че съгласно нормата на чл.15 ЗНА наредбата трябва да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен и ако противоречат на нормативен акт от по-висока степен, се прилага последния. В този смисъл с наредба не могат да се създават разпоредби, които да влизат в колизия и да противоречат на нормативен акт от по-висока степен. Също така приема, че оспорената разпоредба е незаконосъобразна и предвид възможността на кмета да определя размера на депозита, като гаранция, без да са посочени съответните критерии за това, с което е нарушен и принципа на правовата държава - чл.4, ал.1 от Конституцията.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини