Под патронажа на областния управител се състоя премиерата на „Паспорт: Зелено копче” в Смолян

Изображение 1 от 5

    Областният управител Недялко Славов подкрепи представянето на Голяма сцена в Смолян на международната театрална копродукция „Паспорт: Зелено копче”, което се състоя вчера в зала 1 на РДТ „Николай Хайтов”.
    Преди представлението екипът от режисьори, сценаристи, актьори дадоха пресконференция, на която Петър Тодоров – режисьор и автор на българските текстове, представи екипа и сюжета на спектакъла. „Продукцията, която ще представим тази вечер се нарича „Паспорт: Зелено копче”. Това е една театрална копродукция на театрални организации от 6 държави – Гърция, България, Полша, Италия, Румъния и Швеция. Това е проект, който се съфинансира от Програма „Творческа Европа” на ЕС, която осигурява 60% от финансирането на дейностите. Проектът е с продължителност 2 години. Ние, артистите от тези държави изследваме темата, свързана с емиграцията, с хората, които в съвременния свят емигрират от една държава в друга поради различни причини.” Той уточни, че акцентът не е насочен към бежанците, а към емигрантите, и няма нищо общо с политика, а изследва човешките съдби на емигрантите и техните семейства. Тодоров сподели, че в европейските държави, участващи в проекта, са проведени много интервюта с емигранти и/или техните семейства, в които те са споделили чувствата си, на базата на тези истории е направен сценария за спектакъла.
    Актьорите, които участват са: от България - Десислава Минчева и Веселина Бабаджанкова, от Гърция - Ева Галогавру, Никос Карастергиос, Ада Кугия, Андрия Рапти, Сакис Циниарос, от Италия - Валентина Паризи и Давиде Филипи, от Полша - Марек Кошиолек и Ана Гиниевска, от Румъния - Теодор Иван, от Швеция - Соня Линдблом. Режисьорът Петър Тодоров е автор на текстовете на български език в сценария. Автори на текста са още Никос Камцис и Маргарета Ларсон. Режисура Никос Камцис, сценография и костюми - Мика Панагу, музика - Христос Ксенакис.
    Участниците казаха, че този проект е бил изключително интересен за тях и изкуството ги е обединило, като езиковите бариери помежду им не са предизвикали никакви затруднения. Точно обратното, покрай този проект, те са открили много сходства помежду си, които са ги сближили. Част от актьорите с просълзение споделиха, че ги натъжава факта, че проектът приключва. Но те изразиха надежда, че ще имат възможност да работят заедно и за в бъдеще по продължението на този проект или при реализирането на нови международни копродукции.
    С изключителна актьорска игра спектакълът „Паспорт: Зелено копче”, който продължи около 90 минути, заинтригува смолянската публика. Чрез множество лични драми, превъплътени от актьорите, историята на емиграцията на голяма част от Европейския континент от 1945 година насам се разкри пред зрителите.
    Смолян удостои достойното представление с цветя от областния управител Недялко Славов и кмета на община Смолян Николай Мелемов, както и с бурните аплодисменти на публиката в залата.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини