Русия предлага на Катар помощ за преодоляване на изолацията

Катар е благодарен на Русия за предложената помощ в конфликта с арабските страни, заяви катарският външен министър шейх Мохамед бен Абдулрахман Ал Тани.

Той каза това в Москва на среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

"Бих искал да благодаря на руските учреждения, които изразиха готовност да предложат своята помощ на фона на тези незаконни мерки, които бяха приети против нас", изтъкна министърът. 

Лавров от своя страна посочи, че Русия ще направи всичко възможно за постигане на съгласие между страните в ситуацията с Катар.

"Поддържаме контакти с повечето участници в протичащите процеси, осъществяват се телефонни разговори на президента на Русия с негови колеги в региона и днешният ни разговор ще бъде продължение на тези усилия", отбеляза Сергей Лавров. 

На 5 юни Катар бе изключен от арабската военна коалиция за Йемен. По-рано бе съобщено, че Саудитска Арабия, близкият й съюзник Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са скъсали дипломатическите си отношения с Катар.

Катар е разположен на полуостров в Персийския залив и единствената му граница по суша (87 км) е със Саудитска Арабия. Бахрейн и ОАЕ са съществените му съседи по море. Така че обявените стъпки са равнозначни на изолация. 

Саудитска Арабия заяви, че къса отношенията, за да защити своята национална сигурност, а Бахрейн обвини Катар, че подкрепя тероризма и се меси във вътрешните му работи. 

От своя страна Египет е обвинил страната, че "подкрепя терористични групи". Според ОАЕ Катар е виновен за "продължаваща подкрепа, финансиране и укривателство на терористични, екстремистки и сектантски групировки начело с асоциацията Мюсюлмански братя".

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини