Студенти от Пловдивския университет изследват традициите и религиозната толерантност в Давидково

На 9 юли студенти по етнология от Пловдивския университет, като част от стажа си, са на посещение в село Давидково, за да проучат културата, религиите и традициите на местните, съобщи кметът Севда Чолакова. „В лятното етно училище ще участват студенти от различни народности и религии. Ще има представители от Гърция, Турция, Сърбия, Нигерия, Китай, Виетнам, като всички са с различни религии“, каза кметът. По време на тази практика студентите присъстваха на водосвет в местната църква, а след това с помощта на лектор се запознаха с религиите – обичаи, традиции и толерантност. Освен това ще се проведе обществено обсъждане, на което всеки ще разкаже за религията, която изповядва и ще може да зададе въпроси, които го интересуват.

Това не е първо посещение на студенти от Пловдивския университет в Давидково, припомни Чолакова. От няколко години по време на практиката си, те проучват културата на населението и в селата Загражден и Стърница. Смолянският музей също е включен в лятната практика със свой представител по силата на рамков договор между двете институции. Темите, по които студентите работят на терен, предварително се уточняват. Работата им е групова и индивидуална, а изследванията им са свързани с храненето, като отделна тема е посветена на курбана, като обредна практика. Правят се проучвания във връзка с традиционни способи на лечение – най-вече с билки, като се акцентира върху баенето, като традиционен способ за лечение.

По време на практиката си студентите проучват също сватбени, родилни и следродилни обичаи в семействата със смесени бракове. Освен по посочените теми, младите изследователи събрат и теренен материал за съвременните етнокултурни процеси, които протичат в тази част на планината, с акцент празниците в конкретните селища, тяхната еволюция и употреба в наши дни.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини