Белгия въвежда израелски мерки за сигурност по гарите

Белгия въведе от днес допълнителни мерки за сигурност на трите най-големи международни железопътни гари в Брюксел, Антверпен и Лиеж, прераде БТА.

По думите на министъра на вътрешните работи Ян Ямбон, контролът ще бъде същият, който се прилага на летище "Бен Гурион" в Тел Авив.

Средно един от трима преминаващи пътници за международните влакове ще бъде претърсван за притежание на оръжия и взривни вещества.

Проверките ще бъдат избирателни; ще ги извършват служители, обучени да разпознават подозрително поведение.

Въвеждат се най-модерни технически средства, сред които метал-детектори и камери с възможност за лицево разпознаване. Новите съоръжения са стрували 15,7 милиона евро.

През март м. г. в Брюксел загинаха 32 души, а 340 пострадаха при терористични удари на летището и в метрото.

Миналия месец на Централната жп гара в столицата терорист взриви куфар до група пътници, като само по щастлива случайност никой от тях не пострада.

За всички нападения отговорност пое "Ислямска държава".

На "Бен Гурион" разговарят с всеки заминаващ пътник

Израел, който има десетилетия горчив опит с терористични актове, прилага пословично стриктни мерки по транспортните възли. Униформени и цивилни гардове са тренирани да разговарят подробно с всички и да засичат съмнителни интонации и жестове.

Колите, пристигащи на летище "Бен Гурион" се проверяват, включително чрез разговори с шофьори а и пътниците и с невидим "кантар", детектор за съответствие на тежестта. Камери и датчици действат денонощно.

Служители по сигурността разговорят с всички заминаващи пътници; тези "интервюта" могат да продължат и час.

Всепризнато е, че малко летища по света могат да се похвалят с равнището на сигурност на "Бен Гурион".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини