БСП поиска охрана във всяка болница – професионална

Охрана във всяка болница, която да гарантира, че лекари и пациенти няма да стават жертва на побои. Това поиска БСП, като внесе поправки в Закона лечебните заведения.

Те настояват здравното министерство и МВР да  изработят съвместна наредба, която да регулира охраната в болниците в срок от три месеца след влизането на закона в сила.

От Левицата са категорични, че трябва да се сложи край на негативната тенденция медиците, особено от спешна помощ, да бъдат нападани, което води до напрежение в обществото.

Посегателството срещу лекарите е посегателство срещу основните ценности на обществото. Трябва да се държи сметка и за психологичните проблеми, които имат малтретираните медици, така че ако не се предприемат мерки в посока на охнатата им, това ще засили тенденцията да напускат работата си у нас и да заминават в чужбина, където сигурността им е гарантирана, смятат социалистите.

От БСП посочват, че и към момента болниците осъществяват охрана по условия, определяни от тях, но в повечето случаи тя е непрофесионална.

По сметки на Левицата болниците няма да бъдат натоварени с допълнителни разходи, ако промените, които предлагат, станат факт.

Макар че действащото законодателство предвижда сериозно наказание на биячи на медици, се оказа, че нападателите са много, но осъдени малко.

През тази година едва четирима са получили присъди за нападение над лекари – двама условни, а други двама са били глобени.

През 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти при и по повод на изпълнение на тяхната служба. Осъдени са 4 лица, от които 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба.

През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства, съобщи преди дни съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ца
    цаца
    1 -1
    12:25, 26 юли 2017
    Айде и социалглистите се пуснаха по къси гащи като президента си...стойте на сянка бе.

    Обяснете ми на моята улица къде има камери и на кой ъгъл седи охраната нощно време, аз не съм ли равен гражданин на Техни Сиятелства докторите...или не.
Последни новини