Руснаци и българи правят поход с каяци и пеша в чест на 140-тата годишнина от Шипченската епопея

Изображение 1 от 3

    Участниците в похода се очакват в Девин на 19 август вечерта, а Инициативния комитет от българска страна е оглавен от кмета на Хасково Добри Беливанов

    В периода 15 август - 4 септември 2017 г., се организира Втори международен поход с каяци и пеша по реки и градове в България, който ще мине и през Девин, съобщиха за СмолянБгвести от местната управа. Походът е в чест на 140-тата годишнина от Шипченската епопея.
    От руска страна инициатори са "Клуб на кавалерите на ордена Александър Невски" – гр. Санкт Петербург и Младежки гребен клуб „Буревестник”, Красноселски район на гр. Санкт Петербург. А от българска - Инициативен комитет, оглавен от кмета на Хасково Добри Беливанов. Каяците, с които се извършват водните преходи, бяха осветени в Хасково на 6 август.
    Походът като цяло включва водни преходи с каяци по язовир Искър, река Струма, язовирите Въча, Доспат, Кърджали и Студен Кладенец, както и преходи пеша. Предвижда се участие в честванията на връх Столетов, посещение на София, Благоевград, Девин, Асеновград, Пловдив, Плевен, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Маджарово, разглеждане на забележителности и на православни църкви и манастири, концерти, дейности тип „скаутинг анд сървайвинг” и др.
    Участниците са около 60 души - руснаци и българи, които ще гребат в двуместни каяци. Руската група, която пристигна в София на 15 август, се състои от 24 деца и младежи, на възраст от 7 до 20 години. Най-младият участник е Михаил и е само на 7 години. Придружават ги 7 възрастни. Гостите от Русия са представители на два клуба от Санкт Петербуг - „Клубът на кавалерите на ордена Аленсандър Невски“ и Младежки гребен клуб „Буревестник“. Те всички са дългогодишни гребци и са им интерсни водни обекти с повишена трудност на гребане.
    Интересно за участниците ще е и времето за почивка. На брега, около лагерния огън, гребците ще се срещат с младежи от местната общност, ученици, спортисти, самодейци, представители на общината, официални гости, доброволци и спонсори, подпомогнали организацията. Така, на всяка площадка за бивак, те ще се събират, за да общуват и да се забавляват.
    В Девин участниците в похода се очакват на 19 август вечерта, където ще установят базов лагер. Програмата им предвижда на 20 август, след неделната служба в църквата да се срещнат с миряни и представители на руската общност. А след това да отидат до язовир "Доспат", където ще има воден преход. Вечерта около лагерния огън е предвидена среща с местни младежи. На 21 август походът продължава с воден преход по язовир "Въча", а след това преход до Араповския манастир край Асеновград.
    Походът е включен в Националната програма за честване на 140-годишнината от Шипченската епопея.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини