Вместо сегашния "змиярник" на входа на Девин ще се изгражда уникално водно огледало

Изображение 1 от 2

    Междувременно премиерът Бойко Борисов реже лентата на реконстуирания топлопровод в събота

    Уникално водно огледало ще посреща туристите на входа на Девин до няколко години, уверен е кметът на града Красимир Даскалов. Общината е успяла да "се промуши" в прозореца, когато течеше плановия ремонт на язовир Цанков камък, за да извърши предпроектни проучвания за изграждането на контрастена при опашката на язовира.
    "Тази контрастена е била предвидена, но по незнайни за нас причини не се е осъществила още при строителството на самия язовир. Сега ние направихме това което е възможно, когато е сухо. Защото в противен случай, след като бъде отново запълнен язовира, тези проучвания щяха да струват многократно по-скъпо. Сега направихме геодезично заснемане на евентуалното място на контрастената, правим хидрогеоложки проучвания, сондажи, вземаме необходимия материал за изследвания, така че да може да сме готови евентуално догодина с идеен проект, а в последствие и на фаза технически проект. След което ще може да търсим финансиране за изграждането на контрастената", каза за СмолянБгвести кметът Даскалов.
    Построяването на тази контрастена при опашката на Цанков камък ще даде възможност да се изгради уникално водно огледало в началото на Девин. Това ще даде възможност пък за развитието на всякакви водни спортове. "Това ще предпази града ни от тази грозна картинка, на която всички ние бяхме свидетели през последните два-три месеца, когато язовирът беше източен, с право хората го нарекоха змиярник. Ние искаме това да стане едно прекрасно и привлекателно място за туризъм, за развитие на водни спортове и най-различни други атракциони", допълни Даскалов.
    Точно за развитието на туризма в Девин допринася и направената инвестиция - 2,5 милиона лева безвъзмездна финансова помощ, отпусната от второто правителство на премиера Бойко Борисов за реконструкцията на топлопровода от Беденски бани до Девин.
    "Ние приключихме строително-ремонтните дейности преди два месеца, въведен е в експлоатация, просто очаквахме един малко по-свободен ден за премиера Борисов, за да го открие официално", коментира Красимир Даскалов.
    Този ден ще е събота - 16 септември, от 10 часа, когато министър-председателят Бойко Борисов ще пререже лентата на реконструирания топлопровод в центъра на Девин.
    Утвърденият експлотационен ресурс на находището „Беденски бани“ е 9.3 литра в секунда. Освен, че се ползва от хотелите, доведената до Девин топла минерална вода вече тече от една обществена чешма в центъра на града. Реконструирания топлопровод доведе и нови инвестиции в Девин, една от които е в изградения това лято и вече действащ термален аквапарк.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини