6 °C

Вместо сегашния "змиярник" на входа на Девин ще се изгражда уникално водно огледало

Изображение 1 от 2

  Междувременно премиерът Бойко Борисов реже лентата на реконстуирания топлопровод в събота

  Уникално водно огледало ще посреща туристите на входа на Девин до няколко години, уверен е кметът на града Красимир Даскалов. Общината е успяла да "се промуши" в прозореца, когато течеше плановия ремонт на язовир Цанков камък, за да извърши предпроектни проучвания за изграждането на контрастена при опашката на язовира.
  "Тази контрастена е била предвидена, но по незнайни за нас причини не се е осъществила още при строителството на самия язовир. Сега ние направихме това което е възможно, когато е сухо. Защото в противен случай, след като бъде отново запълнен язовира, тези проучвания щяха да струват многократно по-скъпо. Сега направихме геодезично заснемане на евентуалното място на контрастената, правим хидрогеоложки проучвания, сондажи, вземаме необходимия материал за изследвания, така че да може да сме готови евентуално догодина с идеен проект, а в последствие и на фаза технически проект. След което ще може да търсим финансиране за изграждането на контрастената", каза за СмолянБгвести кметът Даскалов.
  Построяването на тази контрастена при опашката на Цанков камък ще даде възможност да се изгради уникално водно огледало в началото на Девин. Това ще даде възможност пък за развитието на всякакви водни спортове. "Това ще предпази града ни от тази грозна картинка, на която всички ние бяхме свидетели през последните два-три месеца, когато язовирът беше източен, с право хората го нарекоха змиярник. Ние искаме това да стане едно прекрасно и привлекателно място за туризъм, за развитие на водни спортове и най-различни други атракциони", допълни Даскалов.
  Точно за развитието на туризма в Девин допринася и направената инвестиция - 2,5 милиона лева безвъзмездна финансова помощ, отпусната от второто правителство на премиера Бойко Борисов за реконструкцията на топлопровода от Беденски бани до Девин.
  "Ние приключихме строително-ремонтните дейности преди два месеца, въведен е в експлоатация, просто очаквахме един малко по-свободен ден за премиера Борисов, за да го открие официално", коментира Красимир Даскалов.
  Този ден ще е събота - 16 септември, от 10 часа, когато министър-председателят Бойко Борисов ще пререже лентата на реконструирания топлопровод в центъра на Девин.
  Утвърденият експлотационен ресурс на находището „Беденски бани“ е 9.3 литра в секунда. Освен, че се ползва от хотелите, доведената до Девин топла минерална вода вече тече от една обществена чешма в центъра на града. Реконструирания топлопровод доведе и нови инвестиции в Девин, една от които е в изградения това лято и вече действащ термален аквапарк.

  Величка Петкова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 12.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
  12 дек 2019
  Последни новини