Решават за медиците в Смолянско: охрана и паник бутони за лекари и сестри ?

Изображение 1 от 2

    Днес РЗИ – Смолян бе домакин на работна среща с представители на лечебни заведения, МВР и прокуратурата във връзка с обсъждане на механизми за взаимодействия при проява на агресия и посегателство над медицински специалисти, и на превантивни мерки за недопускане на такива случаи в региона ни. Участие взе и ресорният заместник областен управител Андриян Петров.

    По време на разговорите стана ясно, че за разлика от Центъра за спешна медицинска помощ, където от години мобилните екипите спазват специален алгоритъм на действие при заплаха, личните лекари и дежурните в спешните кабинети се чувстват незащитени.

    С цел превенция се предложиха различни варианти сред които: ползването на паник бутони от медиците в риск и създаване от директорите на болници в региона ни на индивидуална организация по охрана на ръководените от тях заведения.

    Директорът на РЗИ-Смолян – Д-р Мими Кубатева откри и води дискусията. В изложените от нея статистически данни, тя отбеляза, че през изминалата 2016-та година случаите на агресия над медици за страната са 52. Притеснително е това, че случаите се увеличават и до момента, още преди края на 2017-та, те са повече.

    Директорът на РД МВР-Смолян – старши комисар Николай Димов обясни, че в нашия регион обстановката е сравнително спокойна, поради въведената от органите на реда добра практика от около две години да се реагира приоритетно на такива сигнали и да се прилагат превантивни мерки.

    След обобщаване на направените по време на срещата предложения, РЗИ – Смолян ще ги разпространи сред партньорите си за прилагането им.

    СмолянБГвести. нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини