4 °C

Математически невъзможно е да спрем стареенето

Остаряването е естествена част от живота, това обаче не спира хората да се опитват да преустановят процеса.

За съжаление, опитите са напразни, според изследователи от Аризона, които доказаха, че е математически невъзможно да спрем остаряването на мултиклетъчните организми, към които спадаме и ние хората.

“Остаряването е математически неизбежно, наистина неизбежно. Логически, математически и теоретично, няма измъкване”, казва Джоана Мейсъл, професор по екология и еволюционна биология.

Настоящото ни разбиране за еволюцията на остаряването допуска възможността този процес да бъде спрян, ако науката успее да открие начин за идеална селекция между организмите. Един от начините за това е като използваме конкуренцията между клетките, за да елиминираме мудните сред тях, отговорни за остаряването, докато в същото време оставим другите непокътнати.

Решението обаче не е толкова просто.

С напредване на възрастта, на клетъчно ниво, в тялото се случват две неща. Клетките забавят темпо и започват да губят функционалност, например клетките на косата спират да произвеждат пигмент. Други клетки пък ускоряват растежа си, а това би могло да доведе до появата на рак. В даден момент, с напредване на възрастта, всички ние развиваме ракови клетки в тялото си, макар и те да не предизвикват симптоми.

Учените открили, че дори естествената селекция да е идеална, остаряването все пак ще се прояви, тъй като раковите клетки имат склоност да се конкурират нечестно.

“Докато някои клетки забавят темпо и губят функционалност, други започват да растат като луди. Ако се оттървете от слабо функциониращите, мудни клетки, това ще позволи на раковите да се размножат. Ако се оттървете от или забавите раковите клетки, това ще доведе до натрупването на мудни, слабо функциониращи клетки. Изборът е развитие на бавните или раковите клетки”

Макар човешката смъртност да е неоспорим факт, работата на учените представлява математическо уравнение, което обяснява защо остаряването е “неоспорима истина” и “присъщо свойство на мултиклетъчния организъм”.

“Не е изненада, че всички ние ще умрем, много неща са очевидни, защото са ни познати. Но защо остаряваме? Опитахме се да потърсим обяснение. Хората се питат защо естествената селекция не е предотвратила остаряването. В този въпрос е заложена идеята, че остаряването е предотвратимо, тогава защо все още не сме го постигнали? Ние твърдим, че е въпрос не само на еволюция, не бихме могли да спрем остаряването нито чрез естествена селекция, нито чрез каквото и да е друго”, казва Мейсъл.

С времето нещата се рушат, и според математиката, ако се опитаме да ги поправим, може само да ги влошим.

“Можете да забавите стареенето, но не и да го спрете. Математически демонстрирахме, че е невъзможно да решим двата проблема. Ако разрешим единия, се изправяме пред другия. С времето нещата ще се влошават по единия или другия начин, или по двата. Или всичките ви клетки ще станат мудни, или ще развиете рак. Основна причина за това е, че нещата се развалят. Колкото и да се опитвате да ги поправите, няма да успеете.”

Както казват учените, това е нещо с което трябва се примирите, ако искате да сте мултиклетъчен организъм.

Източник: phys.org

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
21 фев 2020
Последни новини