ВКС няма да публикува присъди, преди осъдените да влязат в затвора

В разрез с правилата за публичност на правораздаването Върховният касационен съд (ВКС) вече няма право да публикува незабавно на сайта си ефективните присъди, които постановява. За поредното недоразумение, облечено в закон от ГЕРБ и коалиционните му партньори с промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които са в сила от 5 ноември, се разбра от съобщение на ВКС във вторник.

Според новия текст върховният съд няма да публикува на сайта си актове за налагане на наказание "лишаване от свобода", докато прокурор не го уведоми, че бъдещият затворник е заловен и са предприети действия по изпълнение на наказанието му. Идеята на тази законодателна промяна е да се минимизира рискът от бягство на престъпниците и да се гарантира, че осъдените ще лежат в затвора. Това, че престъпници избягват наказанията си, е сред честите критики в докладите на Брюксел. В 7-дневен срок след произнасяне на присъдата прокурорът трябва да е започнал изпълнението на наказанието, но реално той може да се задейства и след седмици, предаде в. "Сега" в днешния си брой.

Проблемът е, че с поправката се нарушава принципът на прозрачността на правораздаването. "Абсурдното е, че неинформирана ще бъде единствено обществеността, но не и осъдените, защото едва ли те чакат да се запознаят с окончателното съдебно решение от интернет регистрите. Най-малкото адвокатите им ще знаят каква е присъдата", коментираха магистрати. А и на сайта на ВКС ще се вижда, че на дадена дата има постановен акт. Това ще е сигнал, че става дума за ефективно наказание, тъй като в останалите случаи и самият акт на върховните съдии ще е качен онлайн. Поправката едва ли би издържала пред Конституционния съд. От ВКС вече решиха да сезират съда за други незаконни поправки, но тази засега не е попаднала в полезрението им. 

Промените на НПК, свързани с публикуването на съдебните актове, са сред текстовете, прокарани скоростно преди лятната ваканция на парламента.

Специално тази поправка е внесена между двете четения от трима депутати от ГЕРБ - Данаил Кирилов, Йорданка Фикирлийска и Анна Александрова.

"Решаването на проблемите с бягството от правосъдието изисква комплексен подход. Възможностите за прилагане на мерки за принуда във висящия наказателен процес не могат да препятстват осуетяването на изпълнение на наказанията, наложени с влязла в сила присъда. Затова се предлага отложеното им оповестяване", пише в мотивите им.

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини