Рекет с кафе: мафията забърква нови неприятности

Близо месец след смъртта на най-известния бос на Сицилианската мафия, дъщеря му се опита да търгува с кафе продукти, носещи неговото име.

Дни след като Салваторе Тото Риина почина в затворническата болница, дъщеря му Кончета Риина, създаде онлай магазин за еспресо продукти, кръстен на човека, обвинен в убийството на 150 души.

Риина представи гамата артикули на фейсбук страницата на съпруга си, който в момента е под домашен арест за измама. Тя обяви, че приема предварителни поръчки за пакетчета еспресо, за да събере някакви средства, след като полицията конфискува семейните спестявания.

Онлайн магазинът изчезна малко след като материали за него се появиха в италианските медии. Експерти твърдят, че изборът на кафе, като основен артикул от дъщерята на боса на Сицилианската мафия, не е случаен.

Еспресото е не просто емблема на италианската култура, то все по-често се превръща в ефективно средство, с което пристъпни босове изтръгват пари от търговци. Баровете често са принуждавани да продават определени марки кафе, презентирани от гангстери, които обират цялата печалба.

“Кафето е новото средство за изнудване”, казва Антонио Никасо, един от водещите експерти в областта на мафията и преподавател в канадски и американски университети.

“Собствениците на барове и ресторанти приемат да платят по-висока цена, страхувайки се от възмездие. Това е по-изтънчена форма на изнудване – която затруднява работата на полицията ”, добавя той.

Някои мафиоти дори започнаха да произвеждат свое собствено кафе. В момента в Неапол е в ход дело, в което са замесени 50 души за предполагаеми връзки с клана Малардо на неаполитанската камора.

Разследващи твърдят, че босовете на камората, принуждават баровете да купуват марки, собственост на страховитата фамилия Далтерио. Други кланове, като Воларо и Портичи в Неапол, заставят собствениците да купуват кафе на минимална стойност от 20 000 евро. Ако откажат да платят, мафиотските босове превземат бара.

Един от водещите прокурори в Италия твърди, че тази практика става все по-популярна.

“Хората си мислят, че това е само еспресо, но в Калабрия има хиляди барове. Това е все едно мафията да принуди всички закусвални, предлагащи риба и пържени картофи в Лондон да купуват треската от босовете ”, казва той.

Според Никасо, мафиотски групировки в САЩ и Канада, били първите използвали еспресото като инструмент за изнудване, принуждавайки собствениците на барове да поръчват определени марки кафе, внесени от Италия.

Риина, наречен Звяра, заради изключителната си жестокост, е отговорен за смъртта на стотици хора, включително 13-годишно момче, което било отвлечено, удушено и разтворено в киселина. Риина получи 26 доживотни присъди, преди да почине от рак миналия месец.

Преди залавянето му през 1993, Риина бе пристрастен към еспресото, но се отказа от кафето в затвора, страхувайки се, че враговете му ще се възползват от пристрастеността му и ще го отровят.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини