Учени пребориха неизлечим рак

Ракови клетки от неизлечим метастазен рак са били успешно отстранени от учени от Станфордския университет. Учените внедрили в злокачествената тъкан на болни мишки малки количества имуностимуслиращи препарати, съобщават авторите на изследването в MedicalXpress.

Т-лимфоцитите са имунни колетки, които разпознават и атакуват клетки, които носят определени антигени. Злокачествената ракова тъкан обаче придобива устойчивост към Т-клетките и имунният отговор става неефективен. За борба с резистентните тумори лекарите използват хибридни белтъци, които препрограмират лимфоцитите. Но този и подобните методи са върде скъпи или имат нежелани странични ефекти. 

При новия метод учените инжектирали в раковата тъкан къс учатък ДНК, наречен олигонуклеотид CpG. Той увеличава синтеза на белтъка OX40, който се намира на повърхността на Т-клетките. В злокачественото образувание се вкарва и друго вещество - антитяло, което се свързва с  OX40. То помага да се "настроят" лимфоцитите вътре в тумора за борба с рака.

В резултат учените получили неголяма популация Т-клетки, които се унищожавали само със злокачествената тъкан. Впоследствие те можели да напуснат тумора и да попаднат в други части на тялото и разпознавали възможните метастази. При мишките, болни от рак на млечната жлеза, след инжекцията се смалили не само обработените с лекартсвото новообразувания, но и останалите тумори, които не били третирани директно.

Подходът работи за много различни видове рак, включително тези, които възникват спонтанно, установи проучването

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини