Почти без съпротива депутатите приеха закона "Пеевски" за КТБ

Почти без дебати Народното събрание прие промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от трима депутати от ДПС и отнасящи се до фалита на КТБ.

Проектът бе внесен от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Мотивът за предложението беше, че така се пречи на "вторичното" разграбване на фалиралата финансова институция.

Депутатите приеха, че се смятат за нищожни всички извършени от квесторите или синдиците заличавания на учредени от длъжници или трети лица в полза на банката обезпечения, които са направени в периода, в който КТБ бе поставена под специален надзор. Това стана на 24 юни 2014 г. Учредените обезпечения се смятат за действителни и запазват своя ред.

С последното правната комисия в парламента смята, че се възстановяват правата на банката върху съществуващи обезпечения, учредени от длъжници, които са били заличени от квесторите или синдиците, независимо от причината.

По предложение на правната комисия депутатите приеха, че този текст не се прилага, когато вземането е погасено изцяло чрез парично плащане. Прие се още, че за учредените от длъжници или трети лица обезпечения в полза на банката, които са направени от момента на специалния надзор до изтичането на 6 месеца от влизането в сила на приетите днес текстове, не текат предвидените за тях срокове в съответните закони. Тук мотивът на правната комисия е, че с тази промяна се дава възможност на банката да върне във фонда на своите длъжници техни дялови участия, върху които не са били учредени обезпечения и които са били прехвърлени.

КТБ може да поднови всяко обезпечение за нов срок до 6 месеца от влизането на новите текстове в сила. Освен това обезпеченията са противопоставими на всяко трето лице независимо от начина, по който то е придобило съответното имущество.

Новите текстове предвиждат още, че всяко прехвърляне на акции или дялове от търговски дружества от длъжник на КТБ, след като е поставена под специален надзор, е недействително. Освен това синдиците или Фондът за гарантиране на влоговете в банките могат до 5 г. след откриването на несъстоятелността да предявяват искания за обявяване на недействителни на прехвърляния на акции или дялове. Банката бе обявена в несъстоятелност от 7 ноември 2014 г.

Приетите днес текстове се прилагат и за откритите производства по несъстоятелност към датата на влизане в сила.

Единственият, който възрази на гласуваните текстове, бе депутатът от БСП Тодор Байчев, който посочи, че е странно в Закона за банковата несъстоятелност да се записват конкретни имена на банки, което сравни с Конституцията на Китай, където е записано името на президента. "Вярно, че полетът на мисълта е неограничен, но мисълта на вносителя се е приземила в Китай", коментира той.

Според него с предложените и в крайна сметка приети текстове се нарушава правото законно придобити права да се защитават и да не се засягат от ретроактивни мерки. Несъстоятелността е обявена преди три години и половина, а сега ние се сещаме да попълваме масата на несъстоятелността, допълни той. Според него вносителите искат да прехвърлят проблемите "от болната на здравата глава".

Един от вносителите на проекта - Хамид Хамид, репликира Байчев, че не разбира защо така яростно два дни лансира едни и същи тези, и изказа предположение, че има лични интереси и затова защитава "един крадец, който се крие в Белград". В нападките се включи и Данаил Кирилов, председател на правната комисия, който попита кой му пише репликите на Тодор Байчев. Допълни, че е хубаво, че името само на една банка е включено в закона, а не на седем.

Байчев репликира, че няма конфликт на интереси и не познава Цветан Василев, а за разлика от двамата за пръв път е народен представител и не е бил на тържества, на които Цветан Василев е получавал банкерски награди.

По предложение на правната комисия в приетите днес текстове бяха включени и допълнителни текстове от тези на вносителите. С тях се постановява, че някои постановки от Закона за банковата несъстоятелност, свързани с прихващането на задължения на кредитори на банката, се прилагат след датата, от която КТБ мина под специален надзор.

Чрез приетите днес текстове се залага и нова алинея в Закона за кредитните институции, според която квесторите нямат право да заличават учредени от длъжници задължения.

Спорният проект на ДПС бе подкрепен от самото начало от ГЕРБ и в мотивите на правната комисия се казва, че предложените нови постановки запълват празнини и значително ще се повиши ефективността на нормативната уредба в производствата по несъстоятелност на банки.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини