Смолян сред регионите с най-много санирани сгради, одобрени са 55 многофамилни блокове за 2018

Областния съвет за устойчиво енергийно развитие към Областна администрация заседава днес в Смолян. Представител на Агенцията за устойчиво енергийно развитие –   Пловдив обясни европейските цели до 2020 година за намаляване на емисиите на вредни парникови газове, увеличаване дела на енергията, добивана от възобновяеми източници, намаляване на първичното енергийно потребление.

Във връзка с реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на област Смолян, инж. Костадин Капитанов от Областна администрация Смолян представи актуална информация. Регионът на Смолян заема едно от челните места за страната по изпълнение на програмата. За област Смолян са одобрени за саниране и финансиране 55 многофамилни жилищни сгради.

През 2017 година са извършвани дейности по саниране на 49 сгради в региона, а към днешна дата за 54 сгради в Смолянска област, за които има подписани договори за финансиране от Българска банка за развитие, касаещи сдружения на собственици, подали документи до 01. 01. 2016 година, са завършени.

За тях са въведени мерките за енергийна ефективност и са издадени удостоверения за въвеждане в експлоатация или разрешения за ползване – в зависимост от категорията на обекта. По общини тези 54 многофамилни жилищни сгради са разпределени – 7 в община Девин; 7 в община Златоград, 7 в община Мадан, 4 в община Рудозем; 28 в община Смолян и една сграда в община Чепеларе. Изпълняват се строително-монтажни работи (СМР) по 29-та сграда в община Смолян.

Кметовете на община Чепеларе Славка Чакърова и община Мадан Фахри Молайсенов споделиха впечатления от участието си в семинар през 2017-та година по обмяна на опит в Осло, Норвегия в областта на енергийната ефективност. Изпълнителният директор на Асоциация на Родопските общини (АРО) Златка Николова представи проект Rhodoshop – пилотна програма за подпомагане на инвестициите в областта на енергийната ефективност чрез създаване на структура за пълно обслужване в Родопския регион на България. Проектът е финансиран по програмата за изследвания и иновации Хоризонт 2020 на Европейския съюз.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини