25 °C

Мистериозна аномалия под Африка радикално отслабва магнитното поле на Земята

Магнитното поле на Земята драматично отслабва - и според едно впечатляващо ново изследване, това нарушение е част от закономерност, продължаваща повече от 1000 години, разказва ScienceAlert.

Констатациите на новото проучане са представени в Geophysical Review Letters.

На магнитното поле на Земята дължим не само Северния и Южния полюс, но то ни осигурява и защита от слънчевите ветрове и космическата радиация - но това невидимо силово поле бързо отслабва, което е предвестник на обръщането на местата на полюсите, според учените.

Колкото и странно да звучи, това всъщност се случва през огромни периоди от време - последният път е преди около 780 000 години, въпреки че полюсите отново се връщат на местата си преди около 40 000 години.

Обръщането на полюсите не става бързо, а в продължение на хиляди години. Никой не знае със сигурност дали предстои такава смяна и една от причините за това е липсата на солидни данни.

Районът, който най-силно интригува учените, се нарича Южноатлантическа аномалия - огромна дупка в магнитното поле, простираща се от Чили до Зимбабве. Полето тук е толкова слабо, че е опасно за земните сателити да прелитат в областта на аномалията, защото допълнителната радиация, може да повреди тяхната електроника.

"Отдавна знаем, че магнитното поле се променя, но всъщност не знаем дали това е необичайно за този регион или нормално", коментира физикът Винсънт Хеър (Vincent Hare) от Университета на Рочестър в Ню Йорк.

Една от причините, поради които учените не знаят много за магнитната история на този регион на Земята, е, че няма археомагнитни данни - физически доказателства за магнетизма в миналото на Земята, запазени в археологическите реликти от минали епохи.

От около 1000 години африканските народи Банту, обитаващи долината на река Лимпопо, която граничи със Зимбабве, Южна Африка и Ботсвана - региони, които попадат в днешната Южноатлантическа аномалия, съблюдават сложен магически ритуал в трудни времена на суша.

По време на суша те изгарят своите глинени колиби и кошовете за зърно в свещен почистващ ритуал, за да предизвикат дъждовете отново - без да знаят, че запазват данни за изследователите векове по-късно.

"Когато глината се изгаря при много високи температури, всъщност се стабилизират магнитните минерали, а когато се охлажда от тези много високи температури, те записват данните за магнитното поле на Земята", обяснява един от екипа, геофизикът Джон Тардуно (John Tarduno).

Анализът на древните артефакти, оцелели от тези изгаряния, разкри много повече от културните практики на предците на днешните южноафриканци.

"Търсихме повтарящо се поведение на аномалии, защото смятаме, че това се случва и днес и причинява Южноатлантическата аномалия", коментира Тардуно.

"Намерихме доказателства, че тези аномалии са се случилвали в миналото и това ни помага да си обясним смисъла на настоящите промени в магнитното поле".

New Archeomagnetic Directional Records From Iron Age Southern Africa (ca. 425–1550 CE) and Implications for the South Atlantic Anomaly, 
Vincent J. Hare et al,  Geophysical Review Letters

Като "компас, замръзнал във времето непосредствено след изгарянето", артефактите разкриват, че отслабването на Южноатлантическата аномалия не е единичен феномен в историята.

Подобни колебания са настъпили през годините 400-450 г., 700-750 г. и 1225-1550 г. - и фактът, че има закономерност, ни казва, че позицията на Южноатлантическата аномалия не е географска грешка.

"Получихме по-сериозни доказателства, че в Африка има нещо необичайно, което може да окаже важно влияние върху глобалното магнитно поле", отбелязва Тардуно.

Сегашното отслабване на магнитното поле на Земята, което се случва около последните 160 години, се смята, че е причинено от огромния резервоар от плътни скали, наречен Африканска голяма област с ниска скорост на срязване (Large low-shear-velocity provinces или LLSVP), която се намира на около 2900 километра под африканския континент.

"Това е дълбока характеристика, която трябва да е на десетки милиони години", обясняват изследователите в The Conversation миналата година. "Макар да е хиляди километри, границите му са остри".

Големите области с ниска скорост на срязване (LLSVP) са характерни структури на части от най-долната мантия (областта, заобикаляща външното ядро) на Земята. Тези области се характеризират с бавни скорости на срязване и са открити чрез сеизмична томография на дълбоките слоеве на Земята. Има две основни LLSVP - Африканската и Тихоокеанската. И двете се простират на хиляди километри встрани и евентуално до 1000 километра вертикално от границата ядро-мантия, Wikimedia Commons

Тази плътна област между горещото течно желязо на външното ядро на Земята и по-твърдата и по-хладна мантия, се предполага, че по някакъв начин смущава желязото, което помага за генерирането на земното магнитно поле. Необходими са още изследвания, за да научим какво точно се случва тук.

Според конвенционалната идея за смяната на полюсите това може да започне където и да е в ядрото на Земята, но последните открития показват, че това, което се случва в магнитното поле над нас, е свързано с явления на особени места на границата ядро-мантия.

Ако изследователите са прави, голяма част от загадката на отслабващото поле, се изяснява, благодарение на ритуал, при който се е изгаряла глина преди хилядолетия. Но никой не е сигурен обаче какво означава всичко това за в бъдещето.

"Сега знаем, че това необичайно поведение се е случвало най-малко няколко пъти преди 160 години и е част от по-голям дългосрочен модел", коментира Хеър. "Но е прекалено рано да се каже със сигурност дали това поведение ще доведе до пълна размяна на полюсите".


Източник: nauka.offnewsКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 22.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Откриващата се възможност за кратко пътуване не е за изпускане. Не се колебайте да използвате шансовете си на всички фронтове, на които това ви се отдава. В личен план ще се радвате на спокойствието и удовлетворението, които носи пълноценната връзка. Щастливи сте с човека до вас.
22.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни и се пазете от необмислени постъпки, за които после може да съжалявате. Не са изключени конфликти с близки хора или колеги. Правете неща, които са ви приятни и не изискват особени усилия. Шофирайте спокойно, колкото и да сте напрегнати. Решителността няма да ви е полезна точно сега.
22.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Способността ви да убеждавате ще привлече на ваша страна много съмишленици, както и ценни предимства. Не подценявайте обаче хора, които действат самостоятелно. Има огромни шансове проектите ви да се осъществят, но трябва да бъдете по-настоятелни. В личен план сте объркани, но нещата скоро ще си дойдат на мястото.
22.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на интересите си ще проявите инициатива и ще постигнете намеренията си в сферата, която ви интересува. Не се притеснявайте, имате потенциал да се справите. Вярвайте в себе си и търсете сътрудничеството на хората, които цените. От това зависи в известна степен успеха ви.
22.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес Лъвовете са в стихията си. С размаха на действията си и едновременно с обаятелното си присъствие едва ли някъде ще останете незабелязани. Тежко на онзи, който реши да се изправи на пътя ви – просто ще бъде пометен. Действате хладнокръвно и решително. Резултатите не закъсняват, още днес ще научите новина, която ще ви зарадва.
22.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсва добра енергия и с желание ще се включите в събитията около вас, дори нещо повече. За много от тях ще станете инициатори, привличайки и други участници. Развлеченията няма да останат на втори план, умеете да създавате настроение и подходяща атмосфера, в която да се забавлявате всички.
22.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Сърцето ще ви подскаже на кое да отдадете предпочитание днес, ако сте затрупани със задачи, които чакат вниманието ви. Но пощадете здравето и нервите, като си дадете малко отдих. Свежият въздух и красотата на природата ще се отразят чудесно на духа ви, а споделените мигове с любими хора ще открият нови хоризонти пред вас.
22.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се губите в догадки и излишни обяснения, ще се съсредоточите върху важни за деня задачи. Бъдете търпеливи към онези, които открито ви показват къде грешите (най-често в служебен план), ако искате съвместната ви работа да продължи. Други ще пристъпят към действия, насочени към подобряване на бита си.
22.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За сетен път ще се убедите, че в този живот са нужни компромиси. Ще се поставите в позиция да изпълнявате желанията на близките си, но по ваше желание. Така вие разбирате съвместното съжителство. От вас зависи дали то ще бъде интересно и приятно. Деловите задачи изискват повече яснота в организацията им.
22.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С рисковани действия днес се отклонявате от пътя, който сте следвали досега. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги поставяйте на карта. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
22.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Действайте решително днес и не се колебайте да изложите възгледите си. Шансовете са на ваша страна, затова бъдете сигурни в успеха на начинанията си. Проверявайте всяка информация, която е необходима за работата ви. Не излагайте на риск нещо, което вече сте постигнали. Получавате ценен съвет.
22.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Старайте се днес да няма никакви причини за недоволство на работното място. Опитайте се да се съсредоточите само върху едно нещо и бъдете сигурни ,че така усилията ви ще са най-ефективни. Отлагате нещо важно, но помислете дали не пропускате удобен шанс да постигнете своята цел още сега.
22.08.2019
Последни новини