Ако не ви отразяват заради телефона си... това е „фъбинг”

„Фъбинг” е официалната дума, която можем да използваме, ако говорим на някого, но той се взира в телефона си и не ни обръща внимание. Терминът е образуван от английската дума „телефон” и израза „отнасям се пренебрежително.

Скоро след като думата е вписана в речника Маккуайър започва и кампанията „Спри фъбинга”. Целта й е да ни накара да вдигнем поглед от екрана, защото изпускаме много от реалния живот и рискуваме да загубим отношенията си с хора, които обичаме.

Това е един чисто нов проблем, който се нуждае от чисто нова дума и то точно в 21-ви век, когато смартфонът е незаменима вещ в ежедневието ни, но вместо да ни свързва, той ни разделя. Всички го правят – фъбингът дори може да се използва на работното място, за да покаже кой къде стои в йерархията, защото вече не е нужно шефът да е с краката на бюрото – достатъчно е той просто да не вдига поглед към подчинения си, докато той му говори.

Думата се ражда в една зала в университета на Сидни, Австралия. Създадена е от лексиколог, фонетик, шампион по дебат, поет, няколко писатели и създател на кръстословици. Думата бързо се разпространила първо в англоезичните държави, а впоследствие и по света.

За целта на антифъбинг кампанията има заснети множество любителски видеа, има значки и тениски, които да ни накарат да се замислим колко често го правим и дали сме жертва на екрана на телефона.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини