Иван Захариев е първият с ефективна присъда за тероризъм у нас

23-годишният Иван Захариев е първият с ефективна присъда за тероризъм. в България
На 14 март наказанието, което той получи от Апелативния специализиран наказателен съд, като втора инстанция, е приведено в изпълнение, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Роденият в Ханой българин с австралийски паспорт вече е в Софийския затвор, където ще лежи 2 години и шест месеца. Срокът на настоящото му наказание беше намалено. На 5 юни 2017 г. първоинстанционният Специализиран наказателен съд му наложи 4-годишна ефективна присъда.
Апелативните съдии приеха тезата на Специализираната прокуратура и представените от обвинението доказателства за това, че между 4 юли 2016 г. до 19 септември, същата година, у нас Захариев се е обучавал да борави с огнестрелни оръжия, включително и с автомат „Калашников“. Целта на стрелковите му тренировки била да се включи в терористични нападения.

Захариев бе задържан на 20 септември 2016 г. при спец.операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР. В дома му беше намерена литература с радикално съдържание. 21-годишният тогава младеж искал да стане боец на „Ислямска държава”. Не е планирал терористичен акт у нас, но е смятал да се въоръжи в България, тъй като режимът му се сторил по-либерален.

Според събраните доказателства през 2013 той е бил в Сирия с намерение да се влее в терористична групировка.

До Сирия е стигнал със самолет от Сидни, където живее с родителите си по това време, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция. През цялото време е поддържал фейсбук контакт с лице с инициали „ST“ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия). В покрайнините на Хатай Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Престоят му там обаче се оказал кратък.

Желанието му обаче се провалил, тъй като нямал бойни умения.

След завръщането му в Сидни той скоро пътува за България, където да получи бойна подготовка в местни стрелкови клубове.


Техническа експертиза на преносимия му компютър доказа, че в него са се намирали файлове, които пропагандират „…нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие“.

Открита е и информация, според която след падането на режима на Асад „…могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост…“.

Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и Ислямска държава.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини