Русия да прекрати своето "безотговорно и дестабилизиращо поведение", призоваха Г-7.

Страните от групата на Г-7, в която членуват САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония, публикуваха съвместно изявление след срещата в Торонто на външните министри, в което оценяват настоящите отношения между Запада и Русия, като призоваха бившия член на групата да прекрати своето "безотговорно и дестабилизиращо поведение".

"Ние сме ангажирани да защитаваме и насърчаваме основаната на правила международна система. Това е против модела на безотговорно и дестабилизиращо поведение на Русия, включително намесата в демократичните системи на страните", се посочва в документа, разпространен от канадското външно министерство.

Русия беше отстранена от предишния формат Г-8, а външните министри повториха, че тя носи отговорност за конфликта в Източна Украйна и я призоваха да се ангажира с изпълнението на задълженията си за стабилизиране на нейната съседка.

"Припомняме, че продължителността на икономическите санкции за Донбас е очевидно свързана с пълното и необратимо реализиране на Минските споразумения. Тези санкции могат да бъдат отменени, само ако Русия действително изпълни ангажиментите си, но също така сме готови да предприемем допълнителни ограничителни мерки, ако действията на Русия изискват това", допълват в изявлението си страните от Г-7.

Следващата среща на най-високо равнище на Г-7 е насрочена за юни в Отава.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Но
    Ноком
    0 0
    03:45, 26 апр 2018
    Седмочислениците да го *ухат!
Последни новини