НАСА неочаквано отмени лунния ровър

НАСА неочаквано прекрати единствената планирана роботизирана мисия на повърхността на Луната.

Космическата агенция според съобщенията е отменила Resource Prospector - малък роувър, предназначен за добиване на материали като водород, кислород и вода на лунните полюси.

Този ход разгневи много учени, които призовават новия администратора на НАСА да продължи програмата. Те подчертават, че мисията е ключова мисия за завръщането на хората на Луната.

Resource Prospector (RP) е демонстрационна мисия за използване на ресурсите (ISRU), която трябваше да тества извличането на кислород, вода и други летливи вещества от лунната почва (реголит). Също така ровъврът трябваше да измерва съдържанието като силиций и леки метали, като алуминий и титан, в лунния реголит. Разширяването на човешкото присъствие отвъд ниска орбита около Земята - до астероидите и Марс ще изисква максимално използване на местните материали, а Луната е уникална дестинация за провеждане на роботизирани изследвания.

Основната цел на Resource Prospector е изследва какъв вид материали се крият в полюсите на Луната. Многобройни  космически кораби доказаха, че там има вода под формата на лед, но не се знае много какъв е този лед. Повечето от съществуващите данни са от Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА, който е в орбита около Луната, и няколко космически кораба, които целенасочено бяха разбити на Луната, за да направят бързи измервания на състава на повърхността. Resource Prospector трябваше да изследва този воден лед за по-дълъг период от време, като проучи повече неговия произход и количество. Тази жизненоважна информация може драстично да промени начина, по който се планират бъдещи лунни мисии. Учените чече предложиха идеята за добив на лед на полюсите, за да се използва за питейна вода или ракетно гориво. Но учените няма да знаят дали дори дали могоат достигнат този ценен ресурс, освен ако не изпратат робот там, за да проверят района първо, а сега НАСА отмени най-бързия начин да се разбере това.

"Няма други мисии, планирани да отидат на повърхността на Луната", казва Фил Мецгър, планетарен физик в Университета в Централна Флорида, който е част от научния екип на Resource Prospector.

След публикуването на информацията НАСА заяви, че някои от инструментите от Resource Prospector ще бъдат използвани в други мисии, които ще се приземят на Луната по-късно. Отговорът не дава яснота за съдбата на ровера.

Отмяната изглежда е в противоречие с плановете на сегашната администрация за НАСА. През ноември президентът Доналд Тръмп нареди космическата агенция да върне хората обратно на Луната като част от Директивата за космическа политика.

Ето защо група учени от Lunar Exploration Analysis Group или LEAG, която консултира НАСА в проучването на Луната, поиска в писмо да се отмени решението за Resource Prospector. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини