Музеят на ските и спорта в Чепеларе отбеляза 20 години от създаването си

Изображение 1 от 2

    На 8 май в Чепеларе отбелязаха 20 години от създаването на Музея на ските и ски спорта в родопския град. Това събитие се постави началото на ежемесечно представяне на спортните постижения на отделни спортисти или клубове. До края на годината посетителите на Музея ще могат да се запознаят с постиженията и най-значимите изяви на всички изявени спортисти с място в именитата колекция от медали и награди.


    Първият директор на фабриката за ски – „Орион“ в Чепеларе Кръстьо Вангелов изнесе интересни факти относно идеята за създаването на Музея на спорта, който е изцяло вдъхновен от бележития пещерняк, изследовател и виден чепеларец Димитър Райчев, който е основател и на Музея на карста в родния град.

    Музеят е изграден с подкрепата на бивши и настоящи скиори, които стават и първите дарители, на Община Чепеларе и фабриката за ски, които полагат началото на настоящата експозиция.
    Сред гостите на 20-я рожден ден бяха кмета на Община Чепеларе – Славка Чакърова, зам.-кмета – Наталия Каварджиева, Йордан Ламбрев, Борислав Киряков, бивши и настоящи спортисти и гости.

    Победата на Екатерина Дафовска на 09 февруари 1998 година на олимпийските игри в Нагано, Япония, където тя спечели първия златен медал за България от зимна олимпиада, е в основата на откритата три месеца по- късно музейна сбирка.

    В Музея може да се научи повече за легендарни скиори като Екатерина Дафовска, Шинка Куцинова, Кръстана Стоева, Евангелина Пешинска, Митко Хаджиев, Борислав Киряков, Радосрав Янков, Димитър Герджиков и още много други от старото и младо поколение записали имената си в златните страници в историята на родния и световен ски спорт.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини