СЕМ да контролира и сайтовете, поиска неговият председател

Законът за радиото и телевизията е доста тясна дреха, регулацията трябва да се променя заедно със своя сектор. В момента се получава свръхрегулация при радиото и телевизията, а онлайн пространството стои изцяло извън регулация, а всъщност опасните явления минават точно оттам. Това каза днес по bTV преизбраният председател на Съвета за електронни медии София Владимирова.

Попитана директно дали СЕМ трябва да получи правомощия и по отношение на сайтовете, тя отговори: „Вече спокойно мога да кажа, че отговорът е „Да“. „Не става въпрос за цензура, както твърдя, че няма цензура върху радио – и телевизионните оператори. Има регулация“, допълни Владимирова.

Тя посочи, че в традиционните медии много трудно можеш да видиш негативни явления като дезинформация и език на омразата. В същото време в интернет хората възприемали информацията като „фастфууд“. „Това е особено тревожно например по здравните теми“, каза председателят на СЕМ.

На въпрос за езика на омразата Владимирова посочи, че според наблюдение на съвета от ноември той идва основно през политическото говорене. „Моят апел към вашите гости е да си дават сметка за огромното влияние, което имат над аудиторията. Хората приемат този начин на говорене за нормален“, каза председателят на СЕМ.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини