Квестори на КТБ с обвинение за умишлена безстопанственост

Двама от квесторите на КТБ-Елена Костадинчева и Станислав Лютов се сдобиха с обвинение за умишлена безстопанственост в особено големи размери.

Двамата са с мярка за неотклонение "подписка", съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Прокуратурата твърди, че в периода 20 август - 6 ноември 2014 г. , като длъжностни лица Костадинчева и Лютов умишлено и в съучастие не са направили необходимото за стопанисването и запазването на повереното им имущество. Последствията от това са значителни щети в размер на 1 070 383.83 лв. за Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Двамата обвиняеми умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент. Заради това и депозитите са били прехвърлени за изплащане към Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Тези им действия са в разрез със Закона за гарантиране на влоговете в банките. Според нормата "Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на: 1. Лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители", се казва още в съобщението на държавното обвинение.

От 3 до 12 години затвор могат да получат при признаване на вината им двамата подведени под отговорност квестори. За тях съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност.

 Haskovo.net

Коментари в сайта

Последни новини