Днес е Световният ден без тютюнопушене, РЗИ го отбелязва с редица инициативи

Изображение 1 от 2

    На 31 май РЗИ Смолян организира измерване на вредни те газове в издишания въздух сред посетителите и пациентите на МБАЛ – Смолян.

    Акцията е част от тазгодишната кампания за Световния ден за борба с тютюнопушенето, която тази година е под мотото „Тютюнопушенето разбива сърца. Избери здравето – разбий навика!“. Световната здравна организация фокусира вниманието върху връзката между пушенето и сърдечносъдовите, и други съдови заболявания, вкл. мозъчния удар, който представляват най-голямата причина за смъртност в световен мащаб.

    Първата акцията ще се състои от 10:00 ч. пред входа на поликлиниката, а втората – от 13:30 ч. пред кардиологичните кабинети на ет. 3. И в двете мероприятия пушачите ще могат да измерят безплатно съдържанието на въглероден оксид в издишания въздух, показател, който се използва за диагностика на зависимостта от цигарите и за усилване на мотивацията за спирането. Специалисти по профилактика на болестите ще разпространяват печатни материали за преодоляване на вредния навик, както и листовки за контакт с Консултативния кабинет за отказване на цигарите, работещ безплатно в здравната инспекция по Националната програма за превенция на хроничните неинфекциозни болести.

    По -рано през месец май експерти на РЗИ – Смолян проведоха обучителни срещи с ученици от 8 и 9 кл. на гимназии в Смолян и Мадан, в партньорство с Местна комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни на община Мадан. На срещите 53 младежи се възползваха от възможността да се убедят в негативното въздействие на пушенето като измериха съдържанието на въглероден оксид в издишания от тях въздух.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини