Зам.-министърката, пътувала до Ню Йорк за 8300 лева, подаде оставка

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова е подала оставка. Министър-председателят Бойко Борисов я е приел, съобщи правителствената пресслужба.
 
Мотивът на Димитрова да се оттегли от поста си е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието ѝ в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк.

Миналата седмица заместник-министърът взе участие в 11-та сесия на Конференцията на страните по Конвенцията за правата на хората с увреждания в Ню Йорк. България е председател на форума за периода 2017-2018 г. и в това си качество организира конференцията за 10-та и 11-та сесия.

Междувременно информация, че зам.-министърът и един държавен експерт са пътували в първа класа, като един билет е струвал 8300 лв., предизвика напрежение на фона на палатковите лагери на майки на деца с увреждания, които настояват за закон за личната помощ. Вчера Димитрова призна, че вероятно е грешка, че се е съгласила да тръгне в командировка за Ню Йорк, след като е видяла цената на билетите, която е трябвало да се плати. Пред bTV тя сподели, че не съжалявала, че отишла, защото ставало въпрос за важен форум.
 
В събота в предаването "Седмица" по Дарик министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подчерта, че зам.-министър Димитрова е командирована с негова заповед и определи исканията за нейната оставка като несъстоятелни. "България е една от държавите по Конвенцията за правата на хората с увреждания. България е ратифицирала този документ през 2012 година и той е отправна точка за всичко, което правим сферата", каза Петков. Той подчерта, че България е председател на тази конференция и в нея е взела участие именно заместник-министърът, чийто ресор са политиките за хората с увреждания.

В началото на миналата седмица пък именно Бисер Петков подаде оставка на фона на палатковите лагери на майките на деца с увреждания и настояването за закон за личната помощ. Впоследствие премиерът Бойко Борисов обяви, че Петков остава на поста си и продължава да работи.

Вчера разписаният проект за закон за личната помощ бе представен от омбудсмана Мая Манолова в съвета по интеграция, където не срещна одобрението на социалните партньори и национално представените организации на хората с увреждания.

Текстовете от него ще бъдат разгледани от работни групи и е възможно да влязат в подготвяните закон за социалните услуги и нов закон за хората с увреждания.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ch
    chi
    2 0
    12:40, 20 юни 2018
    И да не забрави да внесе 8300 лева в касата на министерството преди да си тръгне
Последни новини