Над 1 млн. яйца са изтеглени от пазара заради птичи грип

Българската агенция за безопасност на храните е изтеглила от пазара и ще унищожи над 1 млн. яйца от птицеферма в Добричко заради огнище на птичи грип, съобщи институцията на сайта си. Яйцата са с номера 2BG08001 и 3BG08001.

Ще бъдат умъртвени и около 320 хиляди кокошки носачки на същия производител.

Няма опасност за хората от заразените яйца , а в страната няма регистрирани случаи на опасния щам е H5N1, заяви пред bTV д-р Кремена Стоева от БАБХ.

"Яйцата се изтеглят, за да се ограничи птичият грип - вирусно заразяване, което се разпространява много бързо сред птичите стада и се пренася механично. Предприемаме всички мерки, за да може да не попадне в здрави ферми", каза експертът и добави, че компенсации за производителите не се предвиждат.

"За да не се допусне разпространение на заразата в Добричко, местните са предупредени да отглеждат домашните птици в закрити помещения. Фуражът също не трябва да се съхранява на открито", добави Стоева.

От началото 2018 г. са потвърдени 11 огнища на птичи грип – 2 във ферми за кокошки носачки и 9 във ферми за патици. Последното констатирано огнище е от 13.06.2018 г., информира агенцията по храните.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини