РДТ закрива сезона с представлението „Палежи и грабежи“

Изображение 1 от 3

    Родопският драматичен театър завършва подобаващо настоящия театрален сезон с представлението „Палежи и грабежи“.

    Спектакълът очаква своите зрители в зала 1 на РДТ на 27 юни от 19 часа.

    „Палежи и грабежи“ е театрална игра по разкази и пиеси на Николай Хайтов. Драматург и режисьор на спектакъла е Юрий Дачев, сценография и костюми – Радина Близнакова.
    На сцената трагикомичната и сърдечна история разказва за драмите, тъгите и вълненията на съвременните „Хайтови“ герои – родопчаните. Режисьор и драматург на спектакъла е водещият на предаването „Рецепта за култура“ по БНТ Юрий Дачев. Спектакълът носи името на разказ на Хайтов написан през 70-те години на миналия век, но в постановката са насложени мотиви от разкази и пиеси, представящи цялото му творчество. С „Хайтова“ обич към Родопите постановката разказва за мечтите и замиращите надежди на оределите жители на планинските селища, които боледуват по обезлюдяващата планина. Главните герои са малкото местни жители извикани за статисти в снимките на американската филмова продукция „Диви времена“. В почивката между нощните снимки разговорите им съживяват минали конфликти и вълнения, създават се нови любови, възникват смешни откровения, възраждат се замиращи надежди, гарнирани с тъжни усмивки и весели стонове.
    „Един разказ, написан, както повечето творби на Хайтов с хумор, с пипер, с много обич към хората, за които разказва. Върху този разказ аз натрупах фрагменти от други негови творби, като идеята беше да пренеса времето, за което става дума в оригиналния разказ, във време, когато отново се снимат продукции, често пъти чуждестранни, когато отново има нужда от статисти“, казва Дачев, давайки отговор със спектакъла си какво се случва с героите на Хайтов и техните наследници днес.
    В постановката дават всичко от себе си носителката на „Аскеер“ Емилия Ованесян и Димитър Димитров, както и талантливите млади актьори Атанас Найденов, Делян Илиев, Джована Галиарди, Васил Читанов, Асен Левов.


     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини