Одобриха план за присъединяване към еврозоната. Преглед на печата

Предприетите от страната ни стъпки за присъединяване към еврозоната са сред актуалните теми на вестниците в четвъртък.

"Правителството одобри План за действие, който ще помогне на страната към юли 2019 г. да осъществи плавен преход към валутния механизъм ERM II, наричан още "чакалнята за еврозоната" и към Банковия съюз, съобщи правителствената пресслужба. Мерките са следствие от обявеното от България в края на юни искане за присъединяване към двата механизма и последвалия отговор от еврогрупата с пътна карта за реформи. Мерките от Плана за действие трябва да се изпълнят до края на юни 2019 г. като измененията в законодателството се очаква да преминат през Народното събрание до края на тази година. Сред тях е "засилване на рамката на надзора в банковия сектор чрез тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) и предприемане на необходимата подготовка в съответствие със съществуващите процедури". Министерството на финансите по-рано този месец вече обяви на сайта си за обществено обсъждане промени в Закона за БНБ, свързани с кандидатстването във валутния съюз. Правителственият план предвижда също въвеждане до края на 2018 г. на макропруденциални инструменти в Закона за кредитните институции, позволяващи налагането на системно ниво на изисквания към кредитополучателите.
Съобщението на правителствената пресслужба изброява също: - засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества);
- подобряване на рамката за несъстоятелността след извършване на преглед на законодателството и изготвяне на съответните законови изменения;
- засилване на рамката за борба с изпирането на пари;
- модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия посредством преглед и оценка на законодателната, регулаторната и функционална рамка и отправяне на препоръки, свързани с преодоляването на несъответствията между българското законодателство и най-добрите международни практики.
Предвижда се също изготвяне на законодателни текстове в съответствие с насоките на ОИСР и ратифициране от Народното събрание на Споразумение за прехвърлянето и взаимното използване на вноски в Единния фонд за преструктуриране, текста на което министрите одобриха днес..." - в. "Дневник".

"Нови стрес тестове за банките преди еврото По предложение на финансовия министър Владислав Горанов правителството реши България да се присъедини към европейския фонд за преструктуриране. Нови стрес тестове очакват българските банки преди въвеждането на еврото. Те са част от мерките, които България трябва да изпълни за влизането в еврозоната. Това става ясно от плана за действие за присъединяването на страната ни към валутния механизъм ЕРМ 2 и Банковия съюз, който беше публикуван в сряда на сайта на Министерството на финансите. Преди това бе приет от правителството. Документът се гласува заради поетите ангажименти на България с писмото от 29 юни, с което страната ни поиска да бъде приета в еврозоната. България ще трябва да засили рамката на надзора в банковия сектор чрез тясно сътрудничество с ЕЦБ и да се направят редица промени в националното законодателство. Предвижда се към края на 2018 г. те да бъдат одобрени от Народното събрание, съобщиха от правителствената информационна служба. По план последните заложени мерки трябва да бъдат изпълнени до юли 2019 г. 
Подготовката за стрес тестовете заедно с преглед на качеството на активите на банките ще започне през септември - октомври тази година, а резултатите ще са ясни през юни - юли 2019 г. Това не е изненада, всички банки знаят, че ще се проведат по методиката на ЕЦБ, която твърде много прилича на тази на стрес тестовете през 2016 г., коментираха финансисти. Консолидацията на сектора, която тече в момента, всъщност била с повишаване на капитализацията преди новите тестове..." - в. "24 часа".

Казусът с фалиралата застрахователна компания "Олимпик" също е сред темите на всекидневниците.

"Клиентите, засегнати от фалита на застрахователната компания "Олимпик", трябва да изчакат 12 септември, когато кипърският съд трябва да вземе решение за процедурата по обезщетение. Това съобщи БНТ, като се позова на водещата одиторска и консултантска фирма в Кипър "Мазарс Ел Ти Ди". Много български граждани са се обърнали директно към тях. От компанията потвърдиха, че ще бъдат изплатени обезщетения. Точният им размер обаче ще стане ясен също след 12 септември, съобщи националната телевизия. В европейски мащаб фалитът на застрахователни компании се счита за изключителна рядкост. Това сочат и цифрите, например в най-голямата европейска икономика - германската. От 2000 до 2017 г. там са банкрутирали над половин милион фирми и само една от тях е била застрахователна. Въпреки че става въпрос за прецедент, има редица законодателни разпоредби, които защитават застрахованите в случай като този, възникнал с кипърската "Олимпик". Затова е необходимо да се изчака съдебното решение, което ще влезе в сила със задна дата, т.е. от 10 август и ще третира еднакво всички - и кипърските, и българските граждани, съобщиха от "Мазарс Ел Ти Ди" за БНТ. След произнасянето на съда, всеки, на когото "Олимпик" дължи пари, трябва да подаде заявление по специален формуляр, уточни пред БНР Павлос Накузи - управаляващ партньор в "Мазарс ЕлТиДи". "Според кипърския закон приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Това означава искове за компенсации поради инциденти и искове за възстановяване на застрахователни премии. Двете групи са поставени на един ред след кредиторите. Няма значение дали исковете са в България или в Кипър - те се третират по еднакъв начин", обясни Накузи. В сектора на автомобилните застраховки в Кипър "Олимпик" има около 10 000 клиенти. Близо 2000 от тях са българи, по неофициални данни от български застрахователни брокери към компанията. Още през 2016 г. "Олимпик" е отчела в Кипър близо 14 млн. евро загуби." - в. "Стандарт".

"Управляващите се опитаха да тушират скандала около фалита на кипърската "Олимпик", който попари около 200 000 български шофьори, с оставка бушон и работна група. Парламентът гласува вчера освобождаването на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн, която отговаря за застраховането. Тя сама подаде оставка, след като ден по-рано бе подканена от правителството. Така Агайн единствена пое отговорност за неадекватното поведение на институциите по случая с кипърския застраховател, който изпадна в неплатежоспособност и остана без лиценз още през май, но българските клиенти научиха за това едва през август. Председателката на КФН Карина Караиванова се яви на извънредното заседание на Народното събрание, свикано заради застрахователния скандал, но както и предните дни не пророни нито дума. Премиерът Бойко Борисов също бе в залата - но главно за да убеди депутатите, че няма нищо общо. "Нашето място днес не е тук. Комисията за финансов надзор е избрана от парламента. Тя се отчита пред парламента. Ние сме дошли с цялото си уважение и предлагаме следното: по никакъв начин не сме се месили", обяви Борисов, като подчерта, че не бил чувал и виждал Ралица Агайн от години и не бил получавал никакви доклади от комисията през последните години. Самата Агайн обясни, че не е предоставяла информация на правителството и на Бойко Борисов, защото е давала доклади на Комисията за финансов надзор - на председателя и на другите членове. Шефката на КФН Карина Караиванова не пожела да обясни защо не е уведомила поне министъра на финансите за зреещите проблеми с "Олимпик". Народните представители дадоха срок до 7 септември работна група с експерти от КФН, финансовото министерство и МВнР да представи план как да се помогне на близо 200 000 българи, чиито застраховки "Гражданска отговорност" в "Олимпик" бяха предсрочно прекратени от 18 август. Тези вземания не се покриват от Гаранционния фонд и тях ощетените ще трябва да си търсят от съда в Кипър, когато бъдат разпродадени активите на фалиралия застраховател.
"Оставката ми е емоционален и морален акт", обясни Агайн в парламента. Тя заяви пред депутатите, че всички правомощия, с които КФН разполага, са били приложени в случая и нямало пропуски в ущърб на българските граждани. Агайн описа действията си от 10 май насам, когато в комисията е получена информация от кипърското финансово министерство за издадената забрана на "Олимпик" да се разпорежда с активите си заради неплатежоспособност, както и забрана да продава полици. Внесла е доклад в КФН, а регулаторът след заседание издава забрана на сключване на нови договори от "Олимпик" в страната. Новото обстоятелство е било вписано във всички необходими регистри, както и пубикувано в "Държавен вестник". Агайн уточни, че кореспонденцията с кипърския регулатор била мудна и търсената информация е пристигала със закъснение. БСП гласува оставката на Агайн, но с уговорката, че цялото ръководство на КФН начело с председателя Карина Караиванова трябва да си ходи. Румен Гечев поиска обяснение и защо ДАНС са проспали дейността на кипърския застраховател у нас. "Това е компания матрьошка със собствености в много държави. И кой позволи на испанеца Диего да изнесе близо 150 млн. евро от България?", възмути се червеният депутат. От БСП поискаха оставки и от шефовете на Гаранционния фонд, които бяха в залата, но така и не обясниха защо са събирали отчисления от кипърския застраховател в нашия обезпечителния фонд, след като тези вноски не са били дължими. "Олимпик" е внесла 2 млн. лв. отчисления, които сега юристи умуват как да бъдат върнати - на застрахованите лица или на закъсалото дружество. Пред депутатите Агайн обясни, че по силата на европейското законодателство всеки застраховател от ЕС от общо на 600 може свободно да работи в друга държава членка. "Не можем да откажем, ако в двумесечен срок от уведомлението не дадем отговор, той започва дейност", обясни тя.
Агайн отхвърли твърденията, че "Олимпик" е продавал застраховки на дъмпингови цени. По данни на Гаранционния фонд до ноември 2017 г. средната цена на "Гражданска отговорност" на "Олимпик" е била 196 лв. - при средна за пазара 179 лв. Това даде повод на Корнелия Нинова да нападне Бойко Борисов, който преди дни заяви, че жертвите на "Олимпик" сами са си виновни, защото купували евтини застраховки." - в. "Сега".

В. "24 часа" отделя място на кризата в НИМХ:
"Разделянето на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН на две части е най-вероятният изход от кризата в академията. Това стана ясно в сряда след поредната среща между премиера Бойко Борисов, образователния министър Красимир Вълчев и председателя на БАН Юлиан Ревалски. Преди месец от НИМХ поискаха да бъдат извадени от БАН и да минат на подчинение на правителството заради проблеми с отпускането на достатъчно средства от академията за дейността на метеоролозите. НИМХ да получи по-широка автономия и бюджетът на института да не се гласува от общото събрание на БАН, а да се определя от Министерския съвет, предложи в сряда акад. Ревалски на министър-председателя. Оставало да се изясни обаче как ще бъде назначаван директорът на института при широка автономия - дали от общото събрание на БАН, или от министъра. Метеоролозите обаче настояват за изваждането им от академията и преминаване изцяло на подчинение на правителството, обясни министър Красимир Вълчев. "В тази ситуация възможният компромис ще е изваждането на оперативната работа на института - като прогнозата за времето - в метеорологична служба извън БАН, а научната дейност по климата да остане в БАН", каза той. Учените от НИМХ пък сами щели да преценят към коя структура да преминат. Оставането на научната дейност в академията е настояване и на БАН, стана ясно от думите на Ревалски. Следващата седмица ще продължат преговорите за съдбата на института, като в тях ще участват Вълчев, ръководството на БАН и шефовете на НИМХ. Министърът се надявал все пак да бъде постигнато общо решение, добро и за трите страни в спора. Изваждането на института от структурата на академията не може да стане механично от 1 януари само със законови промени, защото се отварят много проблеми с трудовите договори, които са към БАН. По проектите, по които работи НИМХ, академията също е страна", предупреди Юлиан Ревалски."

Вестниците продължават да следят и случая със срива на Търговския регистър.

"Лирекс" опроверга Цачева, но не и Цветанов и премиера Фирма "Лирекс БГ", която поддържа сриналия се преди две седмици Търговски регистър, изпрати опровержение, но само до министъра на правосъдието Цецка Цачева. Във вторник на извънредното заседание на парламента срещу фирмата бяха отправени тежки нападки от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Как беше направено видеонаблюдението - с изричните указания да спечели "Лирекс". Интерфейсът беше затворен и това не даде възможност да се надгражда тази система и да участват други фирми. Убеден съм, че същото се е случило и в Агенцията по вписванията. Вярно ли е, че се установява, че "Лирекс" преди инцидента е обединила дисковия масив на основния и на резервния сървър? Това е довело до невъзможност за възстановяване. Не знам дали не е умишлен саботаж от някой, който е искал да създаде проблеми в държавата, и да кажем, че правителството и министърът на правосъдието са виновни за това", каза бившият вътрешен министър. "Ако "Лирекс" се вдигнат шапката, буквално ще ни сринат", отговори му премиерът Бойко Борисов. Цачева намеси името на "Лирекс", докато говореше за поръчките на регистъра. Тя сбърка фирми и поръчки, но излезе на трибуната специално за да се поправи. В писмото на "Лирекс" до медиите се казва, че компанията е обект на постоянни спекулации и прокарване на интереси от различни хора. Даден е пример: "Вследствие на извънредното заседание на парламента в някои медии се появиха цитати и преразкази на думи на г-жа Цачева, които се твърди, че тя е казала от парламентарната трибуна. Според тях през декември миналата година "Лирекс" е спечелила поръчка на Агенцията по вписванията за оборудване на стойност 3.6 млн. лв. Всички документи за тази поръчка са свободно достъпни на сайта на Агенцията по вписванията. В тях ясно се вижда, че "Лирекс" не е печелила такъв търг, като дори не сме участвали в такова нещо и нямаме никакво отношение към него", заявяват от компанията. Те добавят, че не смятат за необходимо да опровергават "всички други изказвания и писания", с които се подронват авторитетът и надеждността им. Вредите от срива на Търговския регистър са неизмерими. Всяка фирма търпи вреди, които са конкретни и различни. Това каза пред БНР юристът Николай Янев, който е работил по създаването на регистъра. Той обясни, че има кредитори, които не могат да предявят вземанията си от търговци, обявени в несъстоятелност. Или търговци, които не могат да тръгнат към ликвидация. Може да става дума за бизнес партньори, които не могат да разберат с кого да преговарят и с кого да сключват договори. Това са дружества, които имат единствен вписан управител, който е починал или когото искат да освободят от тази длъжност, но не могат да впишат тази промяна в Търговския регистър. "Още когато започна реформата в Търговския регистър, беше ясно, че политиците, с много малко изключения, имат бегла представа какво представлява Търговският регистър", обобщи юристът. "Самата идея Търговският регистър да не функционира дни или седмици наред е немислима в нито една пазарна икономика." - в. "Сега".

"Нинова: Изборът на новия шеф на Агенцията по вписванията е непрозрачен и необсъждан Отговорни за проблемите около фалиралото застрахователно дружество "Олимпик" са всички комисари в КФН "Спуснат е отнякъде човек, непрозрачно, необсъждано, не чухме да е имало конкурс или някаква процедура за избор. Посочен човек. Обществото не е информирано и то за един изключително важен сектор, където виждате какви проблеми могат да се случат и какъв професионализъм се изисква там." Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова на въпрос за новоназначения директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, съобщиха от пресцентъра на БСП. "Не просто да дойдеш от Агенция за малки предприятия и да си въобразяваш, че може да управляваш система като Търговския регистър", каза още лидерът на БСП. По думите й е нормално да има състезателно начало, да се явят професионалисти. "Дано не се окаже поредната калинка, която при следващ проблем ще изгори като бушон просто, за да да не поеме никой политическата отговорност", коментира още Нинова..." - в. "24 часа".

Всекидневниците проследят и развръзката на протеста на Детския радиохор.

"Медиите не са под влиянието на правителството, но децата от детския радиохор висят под нашия прозорец. Надявам се и шефът на радиото, и на СЕМ да си свършат работата. Не може да оставят децата да стоят пред Министерския съвет, трябва да си поемат отговорността. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. В същото време децата от детския хор на БНР са на среща с председателката на СЕМ София Владимирова. Те бяха поканени от нея и министърът на културата Боил Банов в сградата на Министерския съвет, след като децата пяха отпред в знак на протест в защита на досегашната диригентка на хора Венеция Караманова. В сграда Банов им обясни, че радиото е самостоятелен орган и директорът, както и диригентът на хора им, се избира от конкурс. "Ако аз или премиерът изразим отношение кой да работи във вашата структура, това би било неуместно. Не мога да отговоря кои хора, на какъв договор, как, с какви пари да бъдат назначени. Важно ми е да го разберете, защото вие сте млади хора, аз имам усещане за почтеност", обясни им министърът..." - в. "Стандарт".

"Генералният директор на БНР Александър Велев постигна съгласие с диригентката на Детския радиохор Венеция Караманова и група от родителите на среща, която се проведе днес в сградата на БНР, съобщи медията. Детски лагер ще има, а г-жа Караманова ще води Детския радиохор, бе решено на срещата. Творческата ваканция на децата в село Кранево е от 26 август до 06 септември." - в. "Труд".

"Преди два дни деца от детския хор на Българското национално радио пяха днес пред сградата на радиото в знак на протест срещу освободения директор на хора Венеция Караманова, а по-рано днес премиерът Бойко Борисов призова директора на българското национално радио Александър Велев и Съвета за електронни медии (СЕМ) да поемат отговорност по проблема. Миналия петък родители на деца от хора разпространиха писмо, в което описват причините за острата реакция срещу ръководството на БНР. Хорът трябваше да бъде поет от назначената на щат през март Теодора Димитрова, която в продължение на 10 години е работила в детския радиохор. В последните 7 години Венеция Караманова е работила за хора на граждански договор, тъй като от 2011 г. тя е в пенсионна възраст." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини