19 °C

Сър Кристофър Кларк: Европа сега напомня на годините преди Първата световна война

Сър Кристофър Кларк е историк и специалист по международни отношение. По произход австралиец, той работи и живее във Великобритания. Автор на научни трудове и книги за Втората световна война, за последния германски кайзер Вилхем II, за Прусия и др.

Историческият канал Viasat History излъчва неговата авторска документална поредица The Story of Europe за историята на континента от римски времена до периода след 1945-а.

- Разказвате историята на Европа в нова документална поредица. Кои са акцентите в нея? Има ли изненадващи факти?

Поредицата не е за нови открития. Да, открихме и нови факти, но акцентът е, че разказваме историята по нов, свеж начин. И все пак мисля, че много от нещата ще са неизвестни досега на зрителите.

Въпреки че например има студенти от класическата цивилизация, които знаят за пиесата на Есхил "Персите" и разбират какво се случва там и може би дори знаят, че това е първият литературен текст, който използва думата Европа в смисъл на някаква западна общност на държави, това не е нещо, което е широко известно на всички останали. Аз, например, не го знаех. 

Освен това опитахме да разкажем за Ренесанса, Реформацията, религиозната история на континента, политическата история, европейския експанзионизъм към широкия свят - и то по начин, който да изглежда приятен и интересен за широката публика.

- Влияе ли времето на разказа на историята? Бихте ли разказали същото по различен начин например преди 5 или 10 години?

Мисля, че да. Влагаме емоция и в нашия случай го усетихме. Европа, в смисъл на Eвропейския съюз, е в много напрегнат момент. Идеята за европейски политически съюз, за европейски мир, за Friedensordnung, както го наричат германците - сега се намира в опасност и се отварят много въпроси за бъдещето на Европа като политическа организация. Това е момент, в който е не просто приятно, но и може би политически подходящо и спешно да мислим за това, което прави Европа Европа. И какво влезе в Европа в миналото? Какви са причините за формирането на Съюза? И коя е тази история, от която бягаме.

Днешна Европа помни историята на континента и се опитва дa я съхрани за бъдещите поколения. Цялото това наследство ве в центъра на европейската идентичност и съществуване. Но от друга страна, континентът е избягал от ужасяващо минало, особено през 20-и век. И не само. През 17-ти век не е било по-добре. Трябва да мислим за тези неща и да ги свържем с въпроса защо е възникнал Европейският съюз. И какво е заложено на карта, когато обмисляме формата, под която той да продължи да съществува и дали изобщо да продължи да съществува.

- На кой момент от историята ви напомня най-много днешна Европа?

Мисля, че на годините преди 1914-а, преди избухването на Първата световна война. Ако се замислим за света, в който израснах - сега съм над 50, - бяха годините на Студената война. Един свят, изграден върху противопоставянето на две ядрени суперсили. Даже не суперсили, а хиперсили. Имаше и войни - във Виетнам, в Корея, в Афганистан и т.н.

Всички тези войни се случваха и бяха много кървави и смъртоносни, но те се случиха във външна структура, която всъщност беше много здрава. Имаше две ръководни сили, които владееха нещата. Никъде това не се виждаше толкова ясно, колкото в Европа, която бе съсечена на две. През 80-те години на миналия век учих в Западен Берлин, който беше малък остров в комунистическия режим - комунистическата Германска демократична република. Завладяващ град, откъдето можеше да се премине към източната половина. За мен, като австралиец, това бе това бе странно и вълнуващо изживяване - да минавам през граница в града, в който живея, и тя да води не просто към друга част на града, а към друга страна и друг световен ред.

Така че, това беше светът, в който израснахме. Той имаше опасностите и недостатъците си, но също така имаше странна стабилност, странна предсказуемост. Сега сме излезли от тази система на биполярна стабилност. Намираме се в период на истинска разнополюсност. Тя е много по-трудно предвидима, много по-непрозрачна и много по-опасна. Затова, когато си мисля за Европа днес и за враждебността от страна на управлението в САЩ, Русия, Турция и разбира се, на популистките движения вътре в Европа, се връщам точно към годините преди Първата световна война.

- Кое е най-голямото предизвикателство пред континента днес?

Както би казал Бил Клинтън, "връщам се към предходното си изказване". Бих добавил, че сега имаме две големи предизвикателства. Едното беше управлението на международната финансова взаимозависимост в Европа, т.нар. Гръцка финансова криза, която разкри опасностите, свързани със система, в която има паричен съюз и множество суверенни държави, но в която парите се изразходват от суверенни агенции от националните държави. И това създаде един вид разхищаване на икономиката и политиката, което е потенциално изключително опасно за структурата на Съюза. Германският социолог Хабермас беше прав, когато посочи странността и неудачността на тази ситуация, при която членовете на представителите на една държава се отнасяха към представителите на друга държава просто като кредитори, а не като колеги.

Другото голямо предизвикателство е кризата с мигрантите. То е на световно, не само на европейско ниво, макар понякога да го възприемаме така. Нещо като европейски нарцисизъм и егоцентризъм. Европейците последни преживяха последствията от тази криза. Донякъде, те са резултат от горчивите граждански войни и конфликти с ужасни последици за човечеството. В някои от тях Европа и западните партньори са играли роля, в други не толкова директно. Но кризата се случва и като непряка последица от промените в климата.

Така че имаме предизвикателство с исторически мащаб, което е заплаха. Не е вариант границите просто да останат отворени за всеки. Трябва да се намери разумната златна среда и знаците сочат, че в крайна сметка Европа ще намери подходящ общоевропейски, паневропейски начин да се справи с този проблем. Но ще отнеме време, защото демокрацията отнема време, не е като диктатор да издаде указ. Тя е бавна, объркваща и оставя място за всевъзможни критики, но е по-добра от алтернативата. И в крайна сметка, ще го постигнем.

- Как Брекзит ще промени историята?

Ако трябва да съм честен, едва ли ще се случи по-добре, отколкото сега си го представяме. Но той няма да провали Европа. Ако Европа успее, в което искрено се надявам, или се провали, причината няма да е Брекзит. 

В краткосрочен план, може той да стане причина Европа да преоткрие магията на общността. И сближаването да подпомогне развитието на събитията, вече има знаци в тази посока, особено в Западна Европа. Мисля, че Брекзит ще промени историята за Великобритания. Че тя ще навлезе в бурни води. както се досещате, аз самият не съм ентусиаст за Брекзит. Намирам го за едно от най-тъжните и трагични събития в политическата история на страната от гражданската война през 17 век насам. И си мисля, че страната ще се справи добре. Ще се мобилизира и ще се справи. Но очакванията за времето след Брекзит ще се снижат значително.

- Как виждате разрива в отношенията между ЕС и САЩ след налагането на митата върху стоманата и алуминия?

Америка има дългогодишни традиции в протекционизма. Има настройката, че винаги може да се върне обратно. В този смисъл Тръмп е част от една по-стара история. Също така мисля, че връзката между Америка и Европа не се изчерпват с такива странности. С изблиците и шумовете, които се появиха от Овалния кабинет. Това всъщност не е състоянието на отношенията между Великобритания и Европа, те имат много по-сложна връзка от това и тя работи на много различни нива.

Търговската война е опасно развитие на нещата и трябва да изчакаме да видим дали тя наистина ще се разрази като такава. Надявам се, че ще надделеят по-трезвомислещите и че Тръмп ще се откаже от това абсурдно противопоставяне на Европейския съюз.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
18 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
18 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
18 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
18 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
18 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
18 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
18 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
18 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
18 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
18 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
18 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
18 окт 2019
Последни новини