Коалицията оцеля, министерските оставки ще се обсъждат след седмица

Управляващата коалиция се запазва, а оставките на тримата министри, които предизвикаха напрежението във властта, ще бъдат обсъдени другия понеделник. 

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че партиите в управлението имали своите различия, но за едно били единодушни - изпълнението на 4-годишната им управленска програма.

Това стана ясно след продължилото почти 4 часа заседание на коалиционния съвет, който се проведе в Министерския съвет. Срещата беше свикана от премиера Бойко Борисов, за да изглади на противоречията и да бъдат обсъдени кадровите промени. На влизане за срещата съпредседателят на "Обединените патриоти" Волен Сидеров поиска оставката на колегата си Валери Симеонов като вицепремиер. До това се стигна, след като няколко часа по-рано Симеонов обяви, че засега остава във властта, но постави условия и едно от тях беше да има промени в ръководството на парламентарната група на ОП, чийто лидер в момента е Сидеров. На фона на нарастващото напрежение между Сидеров и Симеонов третият лидер на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов избра да отиде на срещата на управляващите със синя каска на главата, а по-късно се разбра, че това бил знак за умиротворението.  

Засега изглежда, че Сидеров и Симеонов, между които прехвърчаха искри през последните дни, запазват постовете, които имаха досега във властта. На срещата при премиера управляващите трябваше да бъдат обсъдени оставките на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие Николай Нанков и на транспорта Ивайло Московски, както и евентуалните техни заместници. Тази тема е била коментирана днес, но ще бъде обсъдени в детайли другия понеделник. Именно заради това, че все пак промените ще бъдат коментирани с "Обединените патриоти" управляващите смятат, че коалиционното им споразумение не е било нарушено и няма нужда да се върви към предсрочни избори. 

"Най-важното беше дали да продължим управлението или да се разпръснем и да отидем към избори, което означава да се хвърли страната в хаос и в неизвестност. Тежко е това, което днес взимаме като решение, не е лесно, защото трябва да преодолеем свои вътрешни качества и особености. Вие бяхте свидетели на разменени реплики и нападки. Кое е по-важното да останем управлението, за да не бъде страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни и цената, която сега ще платим за това решение ще я платим пак ние", каза след срещата Сидеров.

И Сидеров, и Цветанов бяха категорични, че комуникацията между коалиционните партньори не трябва да минава през медиите.

След разговорите при премиера от лидерите на "Обединените патриоти" единствено вицепремиерът Валери Симеонов не взе думата и не направи изказване. Той отговори единствено на журналистически върпос и си тръгна преди края на пресконференцията. 

"Може да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта", категоричен беше другият вицепремиер Красимир Каракачанов.Той призова опозицията в лицето на БСП "да не се напрягат много", защото утре новата парламентарна сесия ще бъде открита, а коалицията - единна.

По време на разговора премиерът обещал при следващата смяна на кадри, ако има такава, да се консултира предварително с коалиционните си партньори от "Обединените патриоти". "Стабилността е най-важното, за да можем да изпълним своята програма", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Още миналата седмица от НФСБ и ВМРО се оплакаха, че смяната на министрите не е била обсъдена предварително с тях, което противоречи на коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединените патриоти". От партията на Симеонов дори три дни умуваха дали да не напуснат коалицията заради това, че не са знаели предварително за промените. Единствено Сидеров обяви, че е доволен от решението на премиера за оставките.

Източник: inews.bg

Коментари в сайта

Последни новини