Американски сенатор: Българи печелеха хиляди долари на ден от изборите в САЩ

    Българи са печелели по няколко хиляди долара на ден от изборите в САЩ. Това обяви калифорнийски сенатор от Демократическата партия в САЩ Робърт Херцберг в коментар свързан със законопроект срещу употребата на ботове за политически цели.

    "Ако имате скандални заглавия, които се споделят от хората, то вие ще получите пари. Познавам хора в България, които правеха по 2-3 хиляди долара на ден по време на изборите в САЩ", заявява сенаторът пред TheNextWeb във връзка с предлагания от него проектозакон срещу ботовете.

    Херцберг признава, че също използва бот за политически цели. За разлика от другите обаче, американският политик заявява, че не подвежда или дезинформира никого - защото на профила му ясно се показва, че е бот - Bot Hertzberg.

    Написаният от него закон определя като бот всеки акаунт, бълващ съдържание по автоматичен начин. Употребата на подобен софтуер ще е нелегална в случаите, когато не е изрично написано, че зад профила в социалните мрежи стои бот.

    Създателите на ботовете печелят от шокиращи заглавия и експлоатират разделението в американското общество, често използвайки политизираните и разделителни хаштагове, като #MeToo и #BlackLivesMatter, разкриват експертите. Ботовете могат да се използват не само за политически измами. Лайковете на популярни страници в социалните мрежи често са направени от "автоматизирани" профили, зад които стои алгоритъм, а не истински човек.

    Сенаторът казва, че ботовете се използват, за да бъдат измамени хората. В интервю за Бюлетина на атомните учени (BAS) той казва, че компаниите цитират милионите си последователи в социалните медии като мерило за обществена подкрепа, но всъщност значителна част от техните последователи са ботове.

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини