Управляващи и опозиция отново спориха по отчета за изпълнението на бюджета за 2017-та, приеха го с 15 гласа "за"

Дебатите по представения отчет за изпълнението на бюджета на община Смолян за 2017-та година отново изправиха едни срещу други управляващи и опозиция в местния парламент.
В началото председателят на бюджетната комисия Стоян Иванов обобщи, че местните приходи са 12 милиона и 300 хиляди лева, а дългът на общината е стопен с два милиона. Това ставало ясно от подробните справки за общинските савтници, изготвени от отдела на зам.-кмета по финансовите въпроси Венера Аръчкова. "Просрочените задължения са в рамките на 2,2 процента. Друг е въпросът с поетите ангажименти за разходи, които ние изпълняваме, и които към 31 декември 2017 са 51 милиона, продължава да спада и в момента е 44 милиона. В обобщение всички основни дейности, които общината упражнява, са функционирали нормално и смятам че няма причини отчета да не се приеме", подчерта Иванов.
Спред общинският съветник от БСП Стефан Сабрутев обаче Иванов "чете цифрите, както даволът чете евангелието". Той коментира конкретни цифри. По думите на Сабрутев събираемостта на патентния данък не е изпълнена с 31 процента, от данъка за недвижимите имоти също не са събрани близо 50 процента, а от такса смет при план 3 милиона и 100 хиляди лева са събрани 2 215 204 лв. "Има граждани и юридически лица, които не си плащат и аз питам, кога ще изкарате списъка с некоректните длъжници?", запита Сабрутев.
На това зам.-кметът Венера Аръчкова отговори: "Много е жалко, че вие като общински съветници не влизате в сайта на Общината, където всеки месец излиза актуална информация за задължените лица и размера на просрочените им задължения"
Аръчкова отново подробно обясни цифрите и призова общинските съветници, когато искат справка, да дават толеранс на администрациата от поне един ден, защото и служителите са хора, а не машини.
Стана ясно още, че към края на миналата година текущите задължения са надхвърлили 4 милиона, като в тази цифра влизат задължения към контрагенти, по различни програми и проекти, садебни вземания. Това накара Сабрутев да обобщи, че "общите задължения надхвърлят 18 милиона, 19 милиона и шестотин хиляди са към 31 декември задълженията на община Смолян, това е самата истина".
В дискусията се включи председателят на групата на КРОС Кирил Хаджихристев, според който анализът на отчета на бюджета не е представен на разбираем език. "Присъствах на общественото обсъждане, благодаря на г-жа Аръчкова, като я изслушах три пъти, чак сега разбирам, че мога да науча много неща за финансите", каза Хаджихристев.
След още няколко реплики, дуплики и дуплики на дупликите, разискванията бяха прекратени. При поименното гласуване отчетът в крайна сметка беше приет с 15 гласа "за", 3 "против" и 8 "въздържал се".
Преди точката за бюджета, с мнозинство общинските съветници одобриха удостояването на свещеник Димитър Михайлов със званието "Почетен гражданин на Смолян". Прието бе и дългогодишния кмет на Търън Явор Говедаров да получи почетното отличие "Значка на Смолян".

Величка Петкова
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини