Мадуро търси споразумения с „голямата сестра” Китай

Президентът на Венецуела Николас Мадуро хвали Китай като "голямата сестра", докато се подготвя за среща с китайския лидер Си Дзинпин днес. Мадуро се надява да сключи икономически споразумения с азиатския гигант, информира АФП.

Мадуро обяви след кацането си в Пекин тази нощ, че е дошъл с "големи очаквания" за допълнително задълбочаване на стратегическите отношения с основния кредитор на Венецуела.

Левият лидер отбеляза, че посещението му ще донесе "голям тласък" за инвестиции в енергетиката, търговията и "успешни финансови отношения" между двете държави.

През последното десетилетие Китай отпусна заем на членката на ОПЕК от 50 милиарда долара. Каракас връща заема с петролни доставки. Латиноамериканската държава все още дължи 20 милиарда долара на Пекин.

Мадуро може да се върне у дома с нов заем от 5 милиарда долара и шестмесечно удължаване на гратисния период по обслужването на дълга, според венецуелската консултантска компания Ecoanalitica.

"Китай е нашата голяма сестра. Ще бъда много щастлив, когато се срещна с нашия брат Си Дзинпин в петък", изтъкна Мадуро, който за последно посети Китай през март 2017 г.

Той ще остане в Китай до неделя.

"В последно време венецуелското правителство активно насърчава икономически и финансови реформи с добър социален отговор", коментира предстоящата визита на Мадуро говорителят на китайското външно министерство.

"Мисля, че стабилно развитие на Венецуела е в интерес на всички страни", добави говорителят.

Мадуро за първи път е на чуждестранна визита от нападението с дрони на военен парад в Каракас на 4 август.

Правителството на Венецуела девалвира националната валута като част от мерки за спиране на хиперинфлацията в страната.

Международният валутен фонд прогнозира инфлацията в латиноамериканската държава да достигне 1 000 000% до края на годината.

Стотици хиляди венецуелци напуснаха страната.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини