Мая Манолова за отнетия й автомобил на НСО: Искат да ме спрат!

Националният омбудсман Мая Манолова обясни защо използва служебен автомобил от НСО. Тя не приема НСО като скъпо такси. Националният омбудсман бе гост на предаването "Тази сутрин" по bTV.

"Всеки, който следи моята работа е наясно, че автомобилът ми е нужен, за да си върша работата. Хората очакват да съм на място и да чувам проблемите им. Институцията не може да си позволи подобен разход. Имаме две "баничарки" на 12 години и колегите ги ползват. С едната се наблюдават затворите и се защитават правата на лишените ос свобода. Не мога да взема колата на колегите“, заяви тя в ефира на БТВ.

„Темата е прекалено дребна. Аз ще се справя“, подчерта Манолова.

„НСО има нужда от реформа, но в бюджета се предлага само отнемането на автомобила на омбудсмана. Ако до това се приключва с реформата в НСО, аз мога да покажа, че мога да си върша работата и без да ползвам този автомобил. С моя екип решихме да видим дали можем да си вършим работата с обществен транспорт. Това е начин по който искат да ме спрат“, заяви Манолова.

„Това, което на мен ми е нужно не е НСО, а автомобил. Аз трябва да съм на всяка една точка в страната, където има проблем. Хората не могат да си решат проблемите като си стоя в кабинета. Нямам пари за шофьор и кола“, отсече омбудсмана.

„Използвам моето пътуване за приемна, за да не губя времето си. Показвам, че ще си свърша работата, независимо от опитите да ми пречат. Ще защитавам хората до край“, увери тя.

„Не мога да се оплаквам при положение, че има хора, които са без работа“, допълни тя.

Манолова отговори и на въпроси, свързани с промените в Кодекса за застраховането. Те бяха внесени от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, но премиерът и лидер на партията призова парламентарната група на управляващите да не ги гласува.

„Големият проблем е, че хората се съмняват, че институциите работят в техен интерес и за да ги защитят. Не е нормално толкова важни предложения, отнасящи се до права на хората като обезщетения на близки на починали при ПТП, да се решават ей така. Проблемът е липсата на дебат и честното отношение“, смята омбудсманът.

„Остава впечатлението, че институциите взимат най-лесното решение - да ударят гражданите с теслата. Взимат се решения на тъмно. Да, има европейска директива, която слага лимит на тези обезщетения, но той е 10 милиона лева. Може да се търси справедливо решение, а не да се наказват тези, които вече са наказани със загубен близък. Много са недодялани тези текстове. Хората се питат защо въобще да плащат Гражданска отговорност“, каза още Манолова.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини