Момичетата пушат повече от момчетата, цигарите са достъпни дори за непълнолетните, сочи проучване

Как да се предпазват от болестите предизвикани от тютюнопушенето, беше основната тема на поредица от акции, които организира РЗИ в Смолян сред гимназистите в пет общински центъра – Златоград, Рудозем, Доспат, Девин и Баните. Те се проведоха по повод на 15 ноември, когато се отбелязва Международния ден без тютюнопушене, тази година под мотото „Спри сега за по-добро здраве утре!“.

В измерването на съдържанието на въглероден оксид в издишания въздух при пушачи се включиха 142 младежи и 28 възрастни, които получиха и печатни материали за насърчаване на отказването от цигарите. Резултатите от проучване на РЗИ – Смолян от 2017 г. сред деветокласниците показват, че нашите младежи смятат цигарите за изключително достъпни-повече от половината от анкетираните ученици смятат, че в тяхното населено място те са безпроблемно достъпни за закупуване от непълнолетни.

Около 46% имат опит с тютюнопушенето (пушили са поне един път досега), а само през последния месец цигари са употребили над една пета от учениците (21%). Ежедневни пушачи през този период са били повече от половината, като момичетата са с около 2% повече от момчетата. Проучването показа, че по-голям процент и по-интензивно пушат момичетата в сравнение с момчетата, тенденция характерна за младите хора в страната като цяло. Данните са от проучването „Европейски училищен изследователски проект за алкохола и други наркотици“ от 2011 и 2015 г.

Малко известен е фактът, че младите хора, които започват да пушат, могат да се пристрастят към никотина по-бързо от възрастните, дори при кратка и нередовна употреба. Никотинът има по-висок потенциал да предизвика зависимост, даже в сравнение с хероина, кокаина, алкохола или канабиса. Подрастващите, чиито мозък и нервна система, се намират в процес на развитие са особено чувствителни към въздействието му. Проучвания показват, че при някои юноши могат да възникнат симптоми на никотинова зависимост само седмици или дни, след като са започнали да пушат дори само от време на време.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини