Шеф Манчев в Смолян: „Искате да видите сърцето на готвача? Погледнете в чинията!"

    Клубът на професионалните готвачи в Смолян днес официално беше учреден и представен пред публика, а над 40 готвачи от региона получиха членските си карти като членове на Асоциацията на професионалните готвачи в България. Като един от учредителите ѝ преди 13 години, гост на „вкусната“ церемония беше топ готвачът и ТВ звезда шеф Иван Манчев, който връчи членските карти. Той определи новия клуб, пети в страната, като „ клуб на хора с голямо сърце“ и обяви, че е щастлив, защото тук е видял много млади хора, които не са заминали в чужбина, а са останали да работят и да се борят за това, което искат да променят.

    „Харесвам родопската кухня – харесвам клин, пататник, сармите, боба. Бил съм по всички места на Родопите и смятам, че хората са много гостоприемни, природата на планината е уникална, и храната вкусна. Но храната трябва да се развива, не може един гост да го посрещаш само с пататници и клинове, и сарми. Смятам, че тук е един от най-благодатните райони, най-известният относно национална кухня в България. Но готвачите трябва да развиват и обогатяват вкуса, да презентират храната.“, каза шеф Манчев и допълни, че смолянските готвачи могат да го учат на родопска кухня, а той би ги учил на развитието на кулинарния пордукт.

    „В Родопите например има пресен естрагон – тароса – това е интересна подправка, има пресен кимион и те биха се използвали успешно в сърмите например, за да развият вкуса, както ние еволюираме, така и кухнята е нормално да еволюира“, коментира шеф Манчев.

    Освен да обедини готвачите, целта на Асоциацията е да ги приобщи, за да си помагат и така развиват професията. Шеф Манчев накратко отбеляза постиженията на Българската асоциация на професионалните готвачи, която е член на Световната асоциация на готвачите, получила е приз от най-престижното световно състезание, каквото е Бокюз д'Ор (Bocuse d‘Or) и е спечелила кулинарния „Оскар“.

    „Горди сме с това и за тези години издигнахме професията готвач на по-високо ниво, и така да популяризираме професията, която толкова много обичаме. Човек трябва да работи това, което му е сърце. Как се разпознава това? Когато идете в ресторант и видите чинията-това е неговото сърце в чиния. Ние работим за хората и създаваме модел на поведение в храната, на маса. Така формираме вкуса, защото българите са традиционалисти. Ние като готвачи показваме нещо различно и хората идват за това. Горд съм, че ние създадохме Шеф клуб в Смолян с хора, които са надъхани, за да могат да променят тукашния регион. Ние като национална Асоциация можем да помогнем на самите тях, за да може всички райони в България да се развиват кулинарно. Това е философията на готвача-той какво е измислил и провокирал“, обясни Манчев и пожела на новата организация в Смолян да развие културата на хранене, за да се развива и модернизира българската кухня.

    „Тя има много какво да покаже-преди година минах над 10 хил.км. в България, за да открием родния вкус-повярвайте ми-такива рецепти видях, такива бележки под чекмеджета, бележници стари с рецепти, които никога не сме си мислили ,че има в България, а бяха изключително вкусни. Пожелавам на клуба пожелавам много сърце, в това което правят и да си вярват, защото когато вярват, те успяват!“, завърши като пожелание към колегите си от Смолян един от най-усмихнатите готвачи, за когото „кошмар в кухнята“ са лоши продукти, ниска хигиена и липса на въображение.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини