Неповторимият аромат на Коледа

Коледа има неповторим аромат - на елха и коледни сладки. Надяваме се да сте подредили някоя кипра еко елхичка и домът ви да ухае на борова гора, а тук отдаваме специално внимание на сладките аромати в кухнята, които придружават Коледа и създават празничното настроение.

Ванилия
Макар масово да ползваме синтетичния заместител, всъщност ванилията е вид тропическа орхидея в джунглите на Централна Америка. Тя е вечнозелено пълзящо растение с цилиндрично дълго стъбло, което може да достигне 100 м дължина. Използва се плодът, който е цилиндрична, подобна на шушулка кутийка с дължина около 25 см. Интересно е, че прясно обработените кутийки ванилия нямат мирис, преди да ферментират. Ароматът се дължи на гликозида ванилин. На вкус ванилията има мека си като крем сладост, заради която често я наричат е царицата на подправките. Бурбонската ванилия например със своя наситен аромат е един от най-скъпите сортове. Почти няма сладкарско изделие, в което да не се използва ванилия или на прах, или на пръчки.

Джинджифил
Джинджифилът се отглежда предимно в Индия и Китай. Характерният му лют вкус с аромат на лимон се дължи на маслото, което съдържа - джинджерол. Джинджифил на прах участва задължително в различни рецепти за коледни сладкиши – джинджифилови сладки с канела, джинджифилов кекс със стафиди и джинджифилов сладкиш с мед. 

Кардамон
Родината на тази подправка с фин, сладникав и леко тръпчив аромат е Индия. Кардамонът също е една от най-старите подправки в света, която се употребява от хилядолетия. Заедно с шафрана и ванилията кардамонът е и сред най-скъпите подправки в света. Но по Коледа е много необходим за ароматни меденки и спекулациус. 

Kарамфил
Карамфилът идва от Молукските острови, известни в Средновековието като Острови на подправките, днес в състава на Индонезия, и  преди няколкостотин години е бил една от най-скъпите подправки в света. Това са изсушените пъпки на карамфиловото дърво, които се . се берат ръчно. Вкусът им е сладникаво-тръпчив, леко парлив.

Kанела
Подправката се използва най-често смляна на прах, но се продава и на пръчки. Това е изсушената кора на канеленото дърво. То се числи към семейство Лаврови и родината му е Югоизточна Азия, а неговите разновидности цейлонска канела, индонезийска канела и касия произхождат съответно от Шри Ланка, Индонезия и Китай. Добивът на канела е много скъп, защото се използва само определена част от кората, а именно слоят точно под нея. Той се изчопля със специален нож и се разделя на парчета. Суши се във вид на дълги тръбички, нарязани от едната страна по дължината. Землисто-дървесният и сладникав аромат на канелата придава неповторим вкус на много сладкиши и е задължителен за коледните сладки!

Анасон
Добре позната по Средиземноморието и у нас подправка е и мощна билка. Освен за анасонлийка, мастика, узо, вермути и ликьори, анасонът служи и за облекчаване на коликите на бебетата. Етеричното масло пък има чудотворно действие върху кожата - изглажда и хидратира, помага при акне. Като билка, анасонът има силен противовъзпалителен, антигъбичен и антимикробен ефект, който се дължи на активната съставка анетол. Той има подобен на естрогена ефект, което действа благоприятно при репродуктивни проблеми при жените.

Анетолът придава именно характерния аромат на анасона, познат отпреди няколко хиляди години. Някога например ароматизирали с малките семенца тестото за хляба. 

Звездният анасон е вечнозелено дърво, достигащо до 15 метра височина, което се среща в граничните провинции на Виетнам и Китай.

А ето Коледни сладки Лебкухен по рецепта на Gotvach.bg:

Необходими съставки
яйца - 2 броя
захар - 125 г
карамфил - 1/2 ч.л. смлян
джинджифил - 1/2 ч.л. смлян
анасон - 1/2 ч.л. смлени семена
индийско орехче - 1 - 2 щипки
канела - 1/2 ч.л.
есенция - 2 капки бадемова + 1 капка ромова есенция+ 1 капка лимонена
бакпулвер - 1/2 пакетче
олио - 3 - 4 капки
бадеми - 125 г смлени + 125 г белени и счукани
захаросани плодове - 125 г 
пудра захар - 150 г  за глазурата
вода - 2 - 3 с.л. гореща

Начин на приготвяне
Разбийте яйцата до побеляване, като добавяте постепенно захарта. Към сместа добавете бакпулвера, джинджифила, индийското орехче, канелата, карамфила, анасона, есенциите, олиото, млените и счукани бадеми. Нарежете захаросаните плодови бонбони на ситни квадратчета и ги разбъркайте към останалата смес.

Сместа се разстила внимателно върху кухненска хартия или фолио, с помощта на намазнена форма за сладки се изрязват сладките и внимателно се поставят в намазнена тава, също върху хартия за печене. Може и просто да оформите овални сладки без да ги режете с формички.

Коледните джинджифилови сладки се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна.

След това се намалява и се пекат около 20 минути. Намазват се с глазурата от разбърканите заедно пудра захар и водичка. Трябва да се получи течна маса, която се нанася с четка върху горещите сладки. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини