24 °C

Емоции: Бързо учим позитивните думи, реагираме светкавично на негативните

Много обекти и хора в ежедневието имат емоционално значение. Например, чифт вълнени чорапи придобиват емоционална стойност, ако това е последното нещо, което баба е изплела преди смъртта си. Същото се отнася и за думите. Името на непознат отначало няма емоционална стойност, но ако се развие любовна връзка, същото име веднага придобива положителна стойност.

Учени от университета в Гьотинген изследвали как мозъкът обработва такива стимули, които могат да бъдат положителни или отрицателни. Резултатите са публикувани в списание Neuropsychologia.

Учените от Института по психология Георг Елиас Мюлер към Университета в Гьотинген анализирали как хората свързват неутрални знаци, думи и лица с емоционално значение.

Само за няколко часа участниците изграждали тези връзки чрез процес на систематични награди и загуби. Например, ако винаги получавали пари, когато видят някаква неутрална дума, тази дума придобивала положителна асоциация. Обаче, ако губели пари, когато видят определена дума, това водело до отрицателна асоциация.

Проучванията показват, че хората изграждат положителните асоциации много по-бързо от неутрални или отрицателни асоциации. Нещо положително много бързо се свързва с дума или дори с лицето на човек, показват последните им изследвания в Neuroimage.

Изследователите също изследвали как мозъкът обработва различните стимули, като използват електроенцефалография (ЕЕГ),.

Мозъкът обикновено определя дали изображението или думата са положителни или отрицателни за около 200 до 300 милисекунди.

"Думите, свързани със загуба, причиняват специфични невронни реакции в зрителната кора след само 100 милисекунди", казва д-р Луиза Кулке, водещ автор на изследването.

"Така че мозъкът разграничава бързо какво новополучено значение има за нас думата, особено ако това значение е отрицателно."

Изглежда също така има значение дали думата вече е позната на човека (като "стол" или "дърво") или е фиктивна дума, която не съществува в езика (като "напо" или "фоти") , Съществуващото семантично значение на дадена дума играе роля за емоциите, които свързваме с тази дума.

Doi: https://doi.org/10.1016/j.neuropsychologia.2018.12.012

Коментари в сайта (1)

 • 1
  От
  от едно литературно четене
  2 0
  20:10, 10 яну 2019
  Карбовски каза: Думите въздействат различно, ако ви кажа думата хляб, вие няма да реагирате, но ако ви кажа думата "путк.а" ? Това е българсикят писател днес, интересува се само от путк.и

Хороскоп за 23.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Изразете по подходящ начин благодарността си към хората, които ви помагат. И вие, като всеки друг заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Ще получите това, към което се стремите. Благоприятно развитие на здравословен проблем, ваш или на близък човек.
23.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не се изкушавайте от разпространението на клюки и каквито и да било интриги. Напълно контролирате положението и не е нужно да се забърквате в сплетни. Послушайте съветите на ваш близък и не се доверявайте на прекалено усърден доброжелател. За някои от вас се открива възможност за избор, към който винаги сте се стремили.
23.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Положителна оценка за работата ви с хората, нуждаещи се от вас. Всичко това ще ви носи дивиденти, от които предстои да се възползвате. И занапред ще бъдете лидер на онези, които ви вярват и се вслушват в съветите ви. Амбициите ви са и за много повече. Работете и ще успеете.
23.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ви предстои важна среща, за която трябва добре да се подготвите. Не оставяйте нещата на случайността, защото това може да ви изиграе лоша шега. В личен план ще останете много доволни от нещо, което партньорът ви е направил специално за вас. Посветете му част от времето си, тъй като със сигурност го заслужава.
23.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ще ви предложи вълнения и силни емоции. Ще останете приятно изненадани от човек, когото малко познават, но с добро отношение към вас. Подкрепата му ще ви мотивира да продължите усърдно в своята посока. Ако сте във ваканция ви очакват безгрижно време и много развлечения.
23.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят е прекрасен за нови запознанства. Не се колебайте да говорите открито. Чарът ви е неустоим и дори да не прецените правилно ситуацията ще ви бъде простено. Не се увличайте в безсмислени спорове и не отдавайте твърде голямо значение на дреболиите.
23.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
23.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Толерантността и способността ви да разбирате човешката болка ще ви помогнат да се справите в деликатна ситуация. Ще се развълнувате от изненадата, която ви е приготвил скъп на сърцето ви човек. Любовно обяснение ще ви накара да се почувствате значими за някого и ще изпълни душата ви с нежни трепети.
23.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
23.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ръководейки се от разума и желанията си, ще постигнете повече. Ще изберете това, което преценявате като най-добро за вас и няма да сбъркате. Не пропилявайте времето си да убеждавате някого в правотата на мислите си, погрижете се за себе си, но и не оставяйте у другите усещане за отчужденост.
23.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Всички около вас имат не по-малка нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения. Мислете преди да обещавате, дали сте в състояние да ги изпълните. Бъдете искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви, фалша не е вашия стил. И без да се оправдавате, поемете отговорността за постъпките си.
23.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С деликатното си поведение ще си спечелите приятели и ще насочите развитието на натоварваща ситуация в положителна насока. Повече слушайте, по-малко говорете и се отнасяйте с уважение към мнението на хората около себе си. Ще срещате подкрепа от партньора си.
23.09.2019
Последни новини