Девет хил. души под карантина на круизен кораб

Пътниците на един от най-големите круизни кораби не могат да го напуснат заради норовирус, съобщава Daily Express.

Корабът Oasis of the Seas, принадлежащ на компаният Royal Carribean, е на котва в пристанище Фалмут в Ямайка. Заболяване на стомашно-чревния тракт повалило около 300 пасажери. На борда на лайнера се намират около 9000 души, 2000 от които са екипаж. Всички те са под карантина и не могат да напускат кораба.

18-палубният кораб  плаваше към Косумел, Мексико през Карибско море и трябваше да пристигне там в петък.

Лекари оказват помощ на пострадалите на борда, съобщава представител на компанията, осъществяваща круиза. На кораба са доставени допълнително медикаменти в случай, че вирусът се разпространи.

Норовирусът, наричан често вирус на "круизния кораб" не е страшен и след като се овладее обезводняването, минава за два-три дни. Вирусът причинява гастроентерит и го наричат още „стомашен грип” или „хранително натравяне”. Но той определено е пречка да прекарате приятно почивката си.

Симптомите включват гадене, повръщане, диария, стомашни болки, главоболие, температура и студени тръпки, мускулни болки. Обикновено те продължават няколко дни, но често са сериозни. Като цяло хората разпространяват вируса, докато продължават да повръщат и да имат диария, особено от момента, в който те започват да се чувстват болни в продължение на поне три дни, след като отшумят симптомите. Вирусът може да се открие във фекалиите в продължение на поне 2-3 седмици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини