Областна управа и РУО-Смолян обсъдиха с местния бизнес развитието на професионалното образование в региона

Заместник-областният управител Андриян Петров и началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева се срещнаха с представители на местния бизнес и национално представените работодателски организации от региона, за да обсъдят държавния план-прием за следващата 2019-2020 учебна година.

Петров подчерта, че политиката на Областния управител е насочена към приоритетно развитие на професионалното образование, което да отговаря на търсенето на пазара на труда и нуждите на бизнеса в региона. Затова той отбеляза, че тези срещи са изключително полезни, за да се съвместят възможностите на образователната система с интересите и нуждите на работодателите.

Началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева и експертът от РУО-Смолян Нина Алексиева представиха работен вариант на план-приема за 2019-2020 година, съобразен със състоянието на професионалното образование в област Смолян, включващо приоритети, новости и мерки за удовлетворяване нуждите на пазара на труда. Въвеждането на защитените професии и дуалната система през последните години дават добри възможности за развитие на професионалното образование според нуждите на всеки отделен регион в страната. Основно предизвикателство за област Смолян са тревожните демографски тенденции през следващите години броят на учениците да намалява, като завършващите седми клас в област Смолян за настоящата година са 768 ученика, при 801 през миналата.

Семерджиева, представяйки предложените паралелки по специалности, заложени в работния вариант на план-приема, отбеляза, че с цел отваряне към бизнеса и предлагане на по-голям избор за децата, съгласно закона се предвиждат паралелки, в които се обучават ученици в две отделни професионални направления. Тя обърна внимание, че в новите планове на Министерството на образованието и науката е заложено чуждоезиково обучение и в професионалните паралелки, за да не бъдат ощетявани децата с професионална насоченост от чуждоезикова подготовка.    

Присъстващите представители на местния бизнес изложиха своите становища и предложения. Те предложиха да се включат в план-приема за следващата година паралелки със специалност полимери и мебелно производство. Началникът на РУО-Смолян каза, че ще бъдат отразени всички направени на днешната среща предложения в изчистения вариант на предложения план-прием, който отново на среща, насрочена за 07 февруари т.г., ще бъде обсъден със заинтересованите страни, след което ще бъде предложен за утвърждаване от Министъра на образованието и науката.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини