Учен от Рожен изригна: Каква е тая фирма, дето няма един роторен снегорин?!

Шести ден Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ е затрупана от преспите и лишена от електричество. Достъп и път няма. Апаратурата предвидливо е изключена. А на място в обсерваторията, като неин пазител, е директорът ѝ – астрономът д-р Никола Петров. Стои от петък.

Ситуацията без път, без ток, без вода през зимата не се случва за първи път в НАО „Рожен“. Но точно поредната ѝ повтаряемост предизвиква гнева на учения. Защото няколко дни фирми и институции не успяват да почистят три прохода. Да отваря път към „Рожен“ тръгва роторен снегорин, изпратен от областната управа. От електроразпределителното дружество полагат усилия да пуснат тока. Въпросът е обаче и как ще дойде тока, ако прекъсва – апаратурата пак е застрашена.
Ние не сме бедстващи, казва Петров. Но не може обект от националната сигурност, каквато според него е обсерваторията, да е без генератор. И отново възниква въпросът: Какво правим с НАО „Рожен“ като цяло?


СмолянБгвести

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Съ
    Сър Пичук
    5 0
    17:57, 30 яну 2019
    Докторът задава въпроси но няма кой да му отговори.Коя е фирмата за почистване,ще има ли санкции за несвършена работа,разполага ли с необходимата техника като се знае в какъв тежък район ще почиства и т. н.? Все закономерни въпроси на които няма да има отговори.
  • 2
    Сл
    Слънчо
    2 0
    13:19, 2 фев 2019
    Това е срамота. Колко месеца ни трябват г-н кмете за да изчистим няколко км път който на места е едно платно. Явно има по важни занимания от това да се отвори пролука към едно наистина значимо място за България. Защо пътищата към всяка кръчма са чисти?Можеби защото ги посещавате често.....
    Това, че не ходите на рожен не означава, че няма кой да иде.
Последни новини