Прогноза: Предстои забавяне на българската икономика, скъпите жилища стават капан за инвеститорите

Забавянето на глобалната икономика ще стане факт през годината, но ефектът ще застигне българската след година и тя ще отбележи ръст от 3% през настоящия период. Това показват прогнозите на анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг за 2019 г. 

„Инвеститорите трябва да се подготвят, като намалят рисковите инвестиции и подбират акции на дивидентни компании от сектори, които се влияят по-малко от спадове“, обяснява Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

Анализаторите посочват, че златото вече привлича капитали и цената му ще достигне 1450 долара за тройунция през 2019 г., но според тях инвеститорите не бива да се осланят изцяло на ценния метал поради високите рискове. Силни краткосрочни движения на валутните курсове също предвиждат експертите, като съветват трейдърите да следят внимателно изявленията на централните банки.

През 2019 г. поскъпването на еврото ще бъде етап от по-дългосрочен процес, а британският паунд остава с непредвидими движения заради неяснотата около Брекзит, поясняват анализаторите.

Глобалното икономическо забавяне ще се отрази след година на българската икономика

Анализаторите прогнозират растеж от 3% през годината, но към края на 2019 г. ще започне да се отразява негативната тенденция в глобален мащаб. Индустрията ще усети спада по-късно през годината, докато строителството и услугите ще продължават растежа си. Тези фактори, заедно с ограничената работна сила, ще доведат до по-висока инфлация в страната. Недвижимите имоти ще станат „капан“ за инвеститорите след година, поради вече високите цени на жилищата и голямото строителство.

Инвеститорите в български акции ще се подготвят за забавянето с избора на компании с висок дивидент и гъвкав мениджмънт

Анализаторите очакват стабилизиране на българския фондов пазар през първата половина на 2019 г. след спада, с който завърши предишната година. Фокусът на инвеститорите остава към акциите с висок дивидент и добри резултати. Финансовите резултати на индустриалните компании ще бъдат силни през първата половина на годината, но постепенно забавянето на глобалния растеж ще се усети и у нас. В подготовка за негативната тенденция по света, инвеститорите ще заложат на българските компании, които са слабо чувствителни на външните шокове, нямат задължения и техният мениджмънт е гъвкав при промяна на пазарната среда, както и има добро отношение към миноритарните акционери. Тези акции ще поставят основата за добро представяне на портфейла при дългосрочен растеж на пазарите след време. Според експертите, няма рискове българските акции да преживеят продължителен спад - така, както стана през 2009 г., защото сега няма балон на пазара.

Еврото ще поскъпва спрямо долара през 2019 г.

Анализаторите виждат потенциал за ръст на еврото през първата половина на 2019 г., който се дължи на предстояща пауза на вдигане на лихвите от Федералния резерв. Валутните трейдъри трябва да следят внимателно централните банки за всяка промяна в лихвената политика, защото това ще води до силни краткосрочни движения на курсовете. Като се има предвид и очакванията за повишаване на лихвите в еврозоната към края на годината, ще се стигне до растеж на еврото към нивото от 1.20 EUR/USD. Такова поскъпване на европейската валута ще стане част от по-дългосрочно движение в границите между 1.05 и 1.25 EUR/USD през следващите 2 години.

Златото ще стигне до 1450 долара

Борсово търгуваните фондове в злато вече привличат капитали от инвеститорите за разлика от тези с останалите благородни метали. Златото има своето място в портфейлите на инвеститорите, но не като основен инструмент. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг препоръчват да не се разчита изцяло на златото за защита от риска на падащите фондови пазари. Трябва да се има предвид, че добивът на злато ще намалява през следващите години поради ниските инвестиции в нови находища и изчерпването на по-богатите на руда залежи. Сливането на големите производители няма да доведе до подобрение в сектора. Поради това акциите на златодобивните компании засега остават изключително рискова инвестиция, като перспективите за траен растеж са малки. Експертите посочват ценова цел за златото до края на 2019 г. от 1450 долара за тройунция.

Цената на петрола ще се променя в диапазон заради икономическото забавяне

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг виждат заплаха за цената на петрола през 2019 г. предвид забавянето на глобалната икономика. Потенциалът за растеж на цената е само краткосрочен в зависимост от баланса на търсенето и предлагането. Очаква се дъното на цената да бъде през второто тримесечие на годината. Според експертите, акциите на петролните компании ще продължат да изостават от пазара и засега няма причини да се очаква, че този сектор ще се представи по-добре от основните индекси. Анализаторите очакват волатилно движение на цената на петрола в диапазон 40-60 долара през годината, а не постоянно поевтиняване, както е характерно в началото на икономическа рецесия.

Американските акции от секторите на здравеопазването, комуналните услуги и телекомуникациите са подходящи за инвестиция при борсови спадове

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че оценката на американските акции е много висока и инвеститорите ще продължат да намаляват поетия риск през 2019 г. Щатските индекси ще се движат в широк диапазон през първата половина на годината. Експертите препоръчват инвеститорите да подготвят портфейлите си за икономическото забавяне по света, като намалят дела на рисковите активи и насочат част от инвестициите си към акции с дивиденти от сектори, които не са чувствителни на икономическия спад. Борсово търгуваните фондове с американски правителствени облигации могат да хеджират портфейла от евентуален спад на фондовите пазари, а подходящите акции са от секторите на комуналните услуги, здравеопазването и телекомуникациите. Водещи компании от тези сектори са също в основата на борсово търгувани фондове с висок доход от дивиденти.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ec
    economist
    3 0
    22:36, 2 фев 2019
    Не забавяне, а спиране на растежа. От 2020 г. започва свиване на икономиката.
Последни новини