Астрономи надникнаха в короната на изригваща черна дупка (видео)

Изследователи на NASA описват събития, които се случват само на сто километра от хоризонта на събитията в черната дупка J1820. В астрономически мащаб това е съвсем близо до хоризонта на събитията - тази сфера, отвъд която дори светлината не може да избяга.

Черната дупка MAXI J1820 + 070 (или просто J1820) е заобиколена от диск на въртящо се и свиващо се горещо вещество и корона - облак от частици с много висока температура, около един милиард градуса. При такова силно нагряване, веществото вече не свети с видима светлина, а с рентгенови лъчи, и това излъчване може да бъде открито от специални космически телескопи.

Използвайки детектора NICER (Neutron star Interior Composition Explorer), инсталиран на борда на МКС, астрономите не само регистрирали рентгеновото лъчение от J1820, но също така успели да идентифицират и анализират неговите компоненти. Радиацията, излъчвана в близост до черната дупка, се състои от самото коронно сияние, коронният блясък, отразен от акреционния диск и квантите, които първо се абсорбират от плазмата в диска, и след това отново се излъчват с малка загуба на енергия.

NICER откри рентгеновото лъчение от наскоро откритата черна дупка, наречена MAXI J1820 + 070 (J1820 за кратко), която "изяжда" материал от придружаваща звезда. Вълните на рентгеновите лъчи образуват "светлино ехо", което отразява завихрящия газ в близост до черната дупка и разкрива промени в размера и формата в такава среда..

Наблюденията продължили няколко седмици след избухване, за което учените смятат, че е станало поради нестабилност на акреционния диск. През това време спектърът на лъчениято забележимо се променил, което сочи свиване на короната на черната дупка - според астрофизиците тя е станала 10 пъти по-малка, около 16 километра, вместо първоначалните 160 км.

В астрономията това е много малко разстояние, NASA прави следната аналогия: Да се наблидава нещо с размер 160 километра на такова разстояние, каквото ни дели от обекта MAXI J1820+070, е все едно да разглеждаш от Земята ягода, намираща се на орбитата на Плутон.

Нито един от съществуващите инструменти, нито от тези които са в разработка, не е в състояние да постигне това.. В случая астрономите не са получили детайлни снимки, а са работили с данни от наблюдения в рентгеновия спектър.

Ключова поля има точността на определяне на лъчението в една или друга дължина на вълната и да не бъде объркан J1820 с други източници.

J1820 се намира на около 10 000 светлинни години в съзвездието Лео. Звездата спътник в системата беше идентифицирана в проучване на мисията на Европейската космическа агенция (ESA) (Gaia), което позволи на изследователите да оценят разстоянието. Астрономите не бяха наясно, че там има черна дупка до 11 март 2018 г., когато на борда на космическата станция бе регистрирано изригване от монитора на агенцията за аерокосмическо проучване на Япония (MAXI). От напълно неизвестна черна дупка J1820 се превърна един от най-ярките източници в рентгеновото небе в продължение на няколко дни. NICER улови този драматичен преход и продължава да проследява затихването на изригването.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини