27 °C

Астрономи надникнаха в короната на изригваща черна дупка (видео)

Изследователи на NASA описват събития, които се случват само на сто километра от хоризонта на събитията в черната дупка J1820. В астрономически мащаб това е съвсем близо до хоризонта на събитията - тази сфера, отвъд която дори светлината не може да избяга.

Черната дупка MAXI J1820 + 070 (или просто J1820) е заобиколена от диск на въртящо се и свиващо се горещо вещество и корона - облак от частици с много висока температура, около един милиард градуса. При такова силно нагряване, веществото вече не свети с видима светлина, а с рентгенови лъчи, и това излъчване може да бъде открито от специални космически телескопи.

Използвайки детектора NICER (Neutron star Interior Composition Explorer), инсталиран на борда на МКС, астрономите не само регистрирали рентгеновото лъчение от J1820, но също така успели да идентифицират и анализират неговите компоненти. Радиацията, излъчвана в близост до черната дупка, се състои от самото коронно сияние, коронният блясък, отразен от акреционния диск и квантите, които първо се абсорбират от плазмата в диска, и след това отново се излъчват с малка загуба на енергия.

NICER откри рентгеновото лъчение от наскоро откритата черна дупка, наречена MAXI J1820 + 070 (J1820 за кратко), която "изяжда" материал от придружаваща звезда. Вълните на рентгеновите лъчи образуват "светлино ехо", което отразява завихрящия газ в близост до черната дупка и разкрива промени в размера и формата в такава среда..

Наблюденията продължили няколко седмици след избухване, за което учените смятат, че е станало поради нестабилност на акреционния диск. През това време спектърът на лъчениято забележимо се променил, което сочи свиване на короната на черната дупка - според астрофизиците тя е станала 10 пъти по-малка, около 16 километра, вместо първоначалните 160 км.

В астрономията това е много малко разстояние, NASA прави следната аналогия: Да се наблидава нещо с размер 160 километра на такова разстояние, каквото ни дели от обекта MAXI J1820+070, е все едно да разглеждаш от Земята ягода, намираща се на орбитата на Плутон.

Нито един от съществуващите инструменти, нито от тези които са в разработка, не е в състояние да постигне това.. В случая астрономите не са получили детайлни снимки, а са работили с данни от наблюдения в рентгеновия спектър.

Ключова поля има точността на определяне на лъчението в една или друга дължина на вълната и да не бъде объркан J1820 с други източници.

J1820 се намира на около 10 000 светлинни години в съзвездието Лео. Звездата спътник в системата беше идентифицирана в проучване на мисията на Европейската космическа агенция (ESA) (Gaia), което позволи на изследователите да оценят разстоянието. Астрономите не бяха наясно, че там има черна дупка до 11 март 2018 г., когато на борда на космическата станция бе регистрирано изригване от монитора на агенцията за аерокосмическо проучване на Япония (MAXI). От напълно неизвестна черна дупка J1820 се превърна един от най-ярките източници в рентгеновото небе в продължение на няколко дни. NICER улови този драматичен преход и продължава да проследява затихването на изригването.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 22.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Откриващата се възможност за кратко пътуване не е за изпускане. Не се колебайте да използвате шансовете си на всички фронтове, на които това ви се отдава. В личен план ще се радвате на спокойствието и удовлетворението, които носи пълноценната връзка. Щастливи сте с човека до вас.
22.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни и се пазете от необмислени постъпки, за които после може да съжалявате. Не са изключени конфликти с близки хора или колеги. Правете неща, които са ви приятни и не изискват особени усилия. Шофирайте спокойно, колкото и да сте напрегнати. Решителността няма да ви е полезна точно сега.
22.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Способността ви да убеждавате ще привлече на ваша страна много съмишленици, както и ценни предимства. Не подценявайте обаче хора, които действат самостоятелно. Има огромни шансове проектите ви да се осъществят, но трябва да бъдете по-настоятелни. В личен план сте объркани, но нещата скоро ще си дойдат на мястото.
22.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на интересите си ще проявите инициатива и ще постигнете намеренията си в сферата, която ви интересува. Не се притеснявайте, имате потенциал да се справите. Вярвайте в себе си и търсете сътрудничеството на хората, които цените. От това зависи в известна степен успеха ви.
22.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес Лъвовете са в стихията си. С размаха на действията си и едновременно с обаятелното си присъствие едва ли някъде ще останете незабелязани. Тежко на онзи, който реши да се изправи на пътя ви – просто ще бъде пометен. Действате хладнокръвно и решително. Резултатите не закъсняват, още днес ще научите новина, която ще ви зарадва.
22.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсва добра енергия и с желание ще се включите в събитията около вас, дори нещо повече. За много от тях ще станете инициатори, привличайки и други участници. Развлеченията няма да останат на втори план, умеете да създавате настроение и подходяща атмосфера, в която да се забавлявате всички.
22.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Сърцето ще ви подскаже на кое да отдадете предпочитание днес, ако сте затрупани със задачи, които чакат вниманието ви. Но пощадете здравето и нервите, като си дадете малко отдих. Свежият въздух и красотата на природата ще се отразят чудесно на духа ви, а споделените мигове с любими хора ще открият нови хоризонти пред вас.
22.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се губите в догадки и излишни обяснения, ще се съсредоточите върху важни за деня задачи. Бъдете търпеливи към онези, които открито ви показват къде грешите (най-често в служебен план), ако искате съвместната ви работа да продължи. Други ще пристъпят към действия, насочени към подобряване на бита си.
22.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За сетен път ще се убедите, че в този живот са нужни компромиси. Ще се поставите в позиция да изпълнявате желанията на близките си, но по ваше желание. Така вие разбирате съвместното съжителство. От вас зависи дали то ще бъде интересно и приятно. Деловите задачи изискват повече яснота в организацията им.
22.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С рисковани действия днес се отклонявате от пътя, който сте следвали досега. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги поставяйте на карта. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
22.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Действайте решително днес и не се колебайте да изложите възгледите си. Шансовете са на ваша страна, затова бъдете сигурни в успеха на начинанията си. Проверявайте всяка информация, която е необходима за работата ви. Не излагайте на риск нещо, което вече сте постигнали. Получавате ценен съвет.
22.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Старайте се днес да няма никакви причини за недоволство на работното място. Опитайте се да се съсредоточите само върху едно нещо и бъдете сигурни ,че така усилията ви ще са най-ефективни. Отлагате нещо важно, но помислете дали не пропускате удобен шанс да постигнете своята цел още сега.
22.08.2019
Последни новини