300 лева еднократна помощ за първо дете ще дава община Смолян

След близо тричасови дебати Общинският съвет в Смолян прие бюджета на Общината за 2019 г. „За“ гласуваха 18 общински съветници, трима бяха „против“, а 7 се въздържаха. Рамката на бюджета на община Смолян за настоящата година е 48 354 647 лв. Към първоначалния проект за бюджета бяха направени редица предложения от общинските съветници от различните групи.

С 27 „за“ бе прието предложението на общинския съветник Милен Пачелиев да се дават еднократни помощи на семействата от община Смолян при раждане на дете, за да се стимулира раждаемостта. За първо дете еднократната помощ ще бъде 300 лв., а за всяко следващо по 500 лв., като родителите трябва да имат постоянен адрес в община Смолян. Комисията по законност към Общинския съвет трябва да изготви и предложи на Общински съвет правила във връзка с тази еднократна помощ за следващо заседание.
По предложение на общинския съветник Салих Аршински с 5000 лв. бяха увеличени средствата за фонд „Инвитро“, с който да се подпомагат семействата с репродуктивни проблеми. Така предоставяната сума стана 10 000 лв. Отново по негово предложение бяха увеличени от 13 000 на 23 000 лв. средствата за младежки дейности. По предложение на съветника Милен Журналов ще бъде повешена с 10 000 лв. сумата за намаление на карти за пътуване в община Смолян. По идея на съветника Костадин Василев пък към даваните стипендии за лекари в община Смолян се добави,  че в сумата от 10 000 лв. трябва да се включат и стипендии за медицински сестри. Отново по негово предложение в бюджета на общината залегна ремонт на улица „Петър Берон“, в който да влязат вътрешните улици и джобове към нея до блоковете „Орфей“ и „Острица“.  Няколко от направените предложения от общински съветници не се приеха.
СмолянБгвести


 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини