Милиарди долара глоба грози Facebook

Facebook и официални представители на Федералната търговска комисия на САЩ в момента обсъждат многомилиардна глоба, за да уредят разследването на агенцията за миналите практики за поверителност на компанията. Според The ​​Washington Post това ще бъде най-голямата глоба, която ФТК някога е налагала на технологична компания. Но според съобщението, специфичната сума на глобата все още не е определена.

В момента най-голямата глоба, наложена от ФТК, беше от 22.5 милиона долара за Google през 2012 г., след като регулаторите определиха, че интернет гигантът е проследил потребителите на уеб браузъра Safari на Apple, уверявайки ги преди това, че няма да го направи.

Същата година Facebook влезе в споразумение с ФТК и се съгласи, че вече няма да заблуждава потребителите си, като им казва, че определена информация за техните профили ще остане лична. Глобата вероятно би била следствие от нарушения като скандала с Cambridge Analytica, при който компанията е установила небрежност в контрола на начините, по които приложенията на трети страни имат достъп до потребителски данни на платформата. В случая с Cambridge Analytica политическата консултантска фирма е получила достъп до личната информация на около 87 милиона потребители, след като данните са били събрани и след това продадени.

ФТК за пръв път стартира разследващата си проверка на Facebook миналия март след нарушението на Cambridge Analytica и други последващи нарушения, като например един хакер, който имаше достъп до данни от 29 милиона акаунта през следващите месеци. Ако Facebook и регулаторът не стигнат до някакво споразумение за глобата, агенцията може да избере да заведе дело срещу Facebook в съда за небрежност относно неприкосновеността на отребителя.

Миналият месец The Washington Post съобщи, че Федералната търговска комисия може да наложи глоба, по-голяма от 22-те милиона долара, наложени на Google, но защитниците на неприкосновеността на личния живот и гражданските права твърдят, че всичко в милиони ще бъде неефективно в убеждаването на компания за социални мрежи да коригира поведението си. Организации като Института за отворен пазар и "Цвят на промяната" пишат до ФТК, като искат да увеличат глобата в размер на поне 2 милиарда долара.

Не е ясно дали Федералната търговска комисия би поискала от Facebook да се откаже от Instagram и WhatsApp като част от сделката. Вероятно Facebook ще откаже да го направи и двата органа ще се сблъскат в дълга битка в съдилищата.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини