23 °C

Ново лекарство блокира повечето видове грип

Сезонът на грипа още не е отминал в Северното полукълбо, но както много от нас откриват, сезонните ваксини за грип не винаги осигуряват пълна защита, тъй като трудно може да се предвиди кой щам на грипа ще се появи.

Изследователи обявиха наскоро, че са разработили експериментално хапче, което предпазва мишки от широк спектър грипни вируси.

Ако медикаментът сработи и при хората, може да доведе до разработването на средство за борба с една от най-смъртоносните инфекции, пред които е изправено човечеството, съобщава Science.

Грипът убива около 650 000 души годишно, а боледуват много повече - и дори да си направите противогрипната ваксина, все пак може да хванете грипния щам, от който тя не ви предпазва.

Новото експериментално лечение би могло да осигури широка защита срещу много щамове на грипа, дори при нива на инфекция, които в момента са смъртоносни.

Все още не е тествано върху хора, но е възможно новата молекула да е дългоочакваното лекарство за грипа.

Антитела

Новата статия в списание Nature описва лечението като имитиращо начина, по който организмът използва естествените антитела за борба с вирусите.

"Ако ми бяхте казали преди 10 години, че ще имаме малка молекула, която би могла да направи това, щях да съм много изненадан", заяви Иън Уилсън (Ian Wilson), биолог в Scripps Research Institute и съавтор на изследването, в интервю с NPR. "Това е доказателство за принципа, че малките, управляеми лекарства могат да се държат като естествените мощни антитела."

Обикновено, антителата са насочени към определен щам на грипа. Но през 2008 г. изследователите откриха клас от така наречените широко неутрализиращи антитела (bnAbs) при хората, които могат да се свържат и да деактивират много грипни щамове едновременно. Подробни проучвания на един от най-добрите от тези bnAbs, наречени CR6261, показват, че те се свързват със стволовата част на хемаглутинина (HA) протеин на повърхността на вируса. Тази част от протеина е почти идентична при многобройни грипни щамове и е от съществено значение, за да позволи на вируса да се слее с мембраните на клетките, които заразява.

Единствените пациенти, които са приели новото лекарство досега, са лабораторните мишки. Но дори когато мишките са били изложени на смъртоносни нива на грип, 100% от лекуваните с новия медикамент са оцелели.

През 2011 и 2012 г. изследователи, водени от Уилсън и Дейвид Бейкър (Wilson and David Baker) от Университета на Вашингтон в Сиатъл, използват техники за компютърно проектиране, за да създадат много по-малък протеин, наречен HB80.4, който се свързва със ствола на вирусния протеин HA и блокира вирусното сливане. Но протеините обикновено не работят като перорални лекарства, защото храносмилателните ензими ги разграждат в стомаха.

Сега Уилсън, Мария ван Донген (Maria van Dongen), експерт по откриване на лекарства в фармацевтичните компании Johnson & Johnson в Лайден, Холандия, и техните колеги използват предишното откритие на HB80.4, за да открият малки молекули, които правят същото.

Ван Донген и нейният екип успяват да създадат JNJ4796, молекула, която не само се свързва по-добре от HB80.4 с вдлъбнатините на ствола на НА, но има подобрени свойства за действие като лекарство, като повишена разтворимост в кръвта.

Екипът на Ван Донген показа, че бъдещото лекарство блокира група от вируси на грипа от заразяване на миши и човешки клетки в петриево блюдо. Проучванията върху мишки, на които е даденo лекарството, показа, че e предотвратило болестта дори след като са били изложени на смъртоносни дози от многобройни щамове на грипа, съобщават учените в Science.

Ако лекарството се окаже безопасно и ефективно при хората, то ще се присъедини към двата одобрени перорални медикамента - озелтамивир и занамивир (това са непатентованите наименования, срещат се като Тамифлу, Реленца) - които могат да помогнат в борбата с грипа. За разлика от JNJ4796, който блокира навлизането на вируси в клетките, одобрените лекарства блокират разпространението на вирусите, след като вече има заразени клетки. Но вирусите вече показват признаци на развитие на резистентност към настоящите лекарства.

Обещаващото ново лечение е ефективно и при лечение на човешки белодробни клетки, което потенциално проправяйки пътя към клинични изпитания върху хора.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини